Що таке добровільна відповідальність водія і навіщо вона потрібна?

Pavlo
Pavlo N 30.12.2020
ПОДІЛИТИСЯ:

Щоб керувати автомобілем в Україні необхідно при собі обов'язково мати три документа: свідоцтво про реєстрацію ТЗ (техпаспорт), водійське посвідчення та обов'язкову страховку ОСАГО (вона ж автоцивілка). ОСАГО - це обов'язкова авто страховка відповідальності водіїв перед третіми особами в разі винності в ДТП. Дана страхова послуга працює для постраждалих: страхова компанія замість винного погасить збитки постраждалим в ДТП.

Але згідно з українським законодавством ліміт відповідальності страхової компанії обмежується символічними 130000 грн. за матеріальними збитками та 260000 грн. по життю та здоров'ю. На сьогодні це не більше 5000 дол. по майну і 10000 дол. по життю. На щастя, середній розмір збитку в ДТП відбувається без тілесних ушкоджень на суму не більше 30000 грн. Але, на жаль, дуже багато страхових подій в рази перевищують обов'язковий ліміт. В цьому випадку винуватцеві аварії доведеться заплатити різницю зі своєї кишені. А якщо уявити, що у потерпілого останньої моделі преміум класу Мазераті або Мерседес зі збитком в 1 000 000 грн? "Авто страховка - фіктивний папірець" - подумає винний автолюбитель і залізе в величезні борги на багато років вперед ... Але ж все могло б бути зовсім інакше, купивши винуватець заздалегідь не більше ніж за 500-1000 грн. додатковий договір страхування відповідальності водія перед третіми особами ... Ця, на перший погляд незначна страхова послуга - повністю б підтримала винуватця - фінансово - у врегулюванні страхової події потерпілого в ДТП.

Image Description

ДЦВ

ДЦВ - це добровільна цивільна відповідальність водіїв перед третіми особами в результаті ДТП. Так, ця страховка не обов'язкова. Так, ця страховка не така популярна, навіть тому, що багато людей про неї навіть і не підозрюють. А багато хто взагалі скептично ставляться навіть до обов'язкового страхування. Або через незнання. Або через негативний досвід або через негативних чуток і загальну ситуацію в країні. Але страхування в Україні не стоїть на місці, навіть обов'язковій автоцивілці вже більше 15 років, не більше 50 страхових компаній мають ліцензію за авто страховкою ОСАГО і якість врегулювання подій покращився в рази, за час функціонування галузі. А впровадження електронного полісу зробило продукт високотехнологічним і доступним в будь-якому місці і в будь-який час. Тому страховий продукт авто страховка ДЦВ - став логічним продовженням підвищення якості обслуговування клієнтів. Адже ДЦВ - це перш за все турбота про клієнта. Коли клієнт - винуватець. У другу чергу ДЦВ - це турбота про потерпілого: добровільна відповідальність ламає стереотип багаторічного вибивання боргів у винуватця згідно рішення суду…

Відмінності ОСАГО й ДЦВ

По-перше, ОСАГО й ДЦВ - це не взаємозамінні страховки. ОСАГО - в будь-якому випадку необхідно купувати. А ДЦВ можна докупити до діючого ОСАГО. Але не можна просто купити ДЦВ. Тому що ДЦВ без ОСАГО - не працює. Причому як правило в одній і тій же страховій компанії. Тому якщо у вас вже є поліс ОСАГО, то вам доведеться купувати ДЦВ в тій же компанії що й ОСАГО. Обов'язкова страховка ОСАГО має законодавчо встановлену страхову суму виплат у разі ДТП. До 130000 грн. з майнових пошкоджень. І до 260000 грн. з життя. Не більше і не менше. У всіх страхових компаніях. А ДЦВ - це доповнення до ОСАГО. Як правило в тій же компанії що й ОСАГО (якщо звичайно в цій компанії є ДЦВ).

Франшиза

Раніше ми розглянули що таке верхня межа виплати страхової компанії (так званий ліміт відповідальності). За обов'язкової ОСАГО до 130000 грн. по майну і до 260000 грн. по життю. За ДЦВ можна збільшити цей обов'язковий ліміт до 1130000 грн. Але в автострахуванні ОСАГО є ще й нижня межа виплати. Вона називається франшизою.

Франшиза - це сума грошових коштів яку страхова компанія не виплатить при настанні страхової події, в будь-якому випадку. Наприклад, якщо збиток складе 200000 грн., а франшиза в полісі 2600 грн., то страхова компанія виплатить 130000 грн. мінус 2600 грн., тобто 97400 грн. Це означає що 70000 грн. вже не покриваються верхнім лімітом, а 2600 грн. не покривається нижнім лімітом - франшизою.

Авто страховка осаго може мати за законом максимальну франшизу в розмірі 2600 грн. Але бувають й інші варіанти франшиз: 2000 грн., 1500 грн., 1300 грн., 1000 грн. і нуль. Франшиза "нуль" означає, що компанія не застосовує нижній ліміт і виплачує постраждалим все, до верхнього ліміту. Така страховка - краща, але вона як правило дорожча, оскільки компанії доведеться заплатити більше.

У ДЦВ франшиза - це верхній ліміт з обов'язкової ОСАГО. Це означає що страховка ДЦВ не почне працювати поки не вичерпається ліміт обов'язкової ОСАГО (130000 грн. по майну). Тобто, якщо збиток не перевищує 130000 грн. - то працює ОСАГО. Якщо збитки перевищує обов'язковий ліміт - тоді вже починає працювати ДЦВ.

Як докупити ДЦВ

Якщо ви плануєте купити не тільки обов'язкову ОСАГО а й добровільне ДЦВ, то з самого початку запитайте цю інформацію в страховій компанії (щоб не вийшло що ви купили ОСАГО а ДЦВ в них немає). Ми рекомендуємо скористатися сервісом Ринокстраховка, оскільки тут ви зможете не виходячи з дому розрахувати, порівняти й придбати найбільш підходяще ОСАГО + ДЦВ й отримати додаткову знижку від сервісу.

Для цього зайдіть на єдиний сервіс розрахунку автоцивілки ОСАГО https://rinokstrashovka.ua/osago. Виберіть потрібні параметри транспортного засобу, виберіть населений пункт реєстрації власника з техпаспорту й натисніть кнопку "Розрахувати". Вашій увазі пропонуються варіанти провідних страхових компаній в одному місці. Але поки це варіанти обов'язкового ОСАГО. У цьому ви можете переконатися за обраним "покриттям по майну" в розмірі 130000 грн. (zк ви тепер знаєте це обов'язковий ліміт p ОСАГО).

Щоб докупити додаткову страховку ДЦВ просто виберіть інший, вищий ліміт відповідальності по майну (вам пропонується на вибір: 180000 грн., 230000 грн. 280000 грн. 330000 грн. 380000 грн. 430000 грн. 530000 грн. і т.д. до 1130000 грн.). Цей обраний ліміт вже включає і обов'язковий (в розмірі 130000 грн.) І добровільний.

Наприклад, якщо ви обираєте 230000 грн., це означає, що ви купуєте обов'язкову страховку ОСЦПВ + Добровільну ДЦВ на суму + 100000 грн. Якщо ви обираєте 1130000 грн., це означає ОСАГО + 1 000 000 грн. добровільної ДЦВ.

Зверніть увагу на ціну

ДЦВ - це дуже вигідна страхова послуга. Ось наприклад, якщо ви обираєте на сервісі покриття по майну 230000 грн., то за ДЦВ ви оплачуєте всього від 120 грн. до 400 грн. в залежності від страхової компанії й місця реєстрації. Як бачите ціна послуги значно дешевше базового обов'язкового поліса ОСАГО. За покриття в 1 130 000 грн. вам досить доплатити всього від 500 до 1000 грн., в залежності від страхової компанії й місця реєстрації.

Страховка авто онлайн

Ви можете замовити ОСАГО й ДГО онлайн не виходячи з дому. Більш того, так навіть дешевше. Також, на відміну від "бланкового-офлайнового полісу", страховка авто онлайн моментально перевіряється в базі МТСБУ. Перевірити страховку можна відразу ж після отримання PDF-файлу на електронну пошту або вайбер. Перевірити страховку можна по QR коду в полісі, за номерним знаком авто або за номером полісу. Перевірка поліса ОСАГО тепер самостійний процес.

Висновок

Завдяки онлайн сервісам страхових компаній і страхових агрегаторів, тепер ви можете придбати не тільки ОСАГО онлайн, а й ДЦВ онлайн. Страховка авто онлайн - це просто. Все що вам потрібно, це доступ до інтернету й 5 хвилин вільного часу. На сервісі rinokstrahovka.ua/osago ви зможете розрахувати, порівняти, вибрати і купити найбільш оптимальну комбінацію обов'язкової автостраховки ОСАГО і добровільної відповідальності ДЦВ за найвигіднішими цінами в Україні. На сервісі rinokstrahovka.ua/osago, комбінована страховка авто онлайн осаго і ДЦВ - дешевше ніж в офісах страхових компаній, за рахунок економії витрат на папері, агентах і оренді. А ще страховка авто онлайн на сервісі Ринокстраховка - це надійно: однойменна торгова марка, SSL сертифікат і онлайн менеджери завжди на зв'язку. А перевірити страховку можна відразу ж при отриманні поліса: за номером авто, номером полісу або просто відсканувавши QR код на електронному полісі. Розрахунок, порівняння, вибір, покупка й перевірка полісу ОСАГО не виходячи з дому за 5 хвилин тепер не проблема. На rinokstrahovka.ua.

ПОДІЛИТИСЯ: