На кого оформляється поліс ОСАГО?

Umesh
Umesh K 07.08.2019
ПОДІЛИТИСЯ:
Image Description

Яка різниця між страхувальником і застрахованим в полісі ОСАГО?

Згідно українського законодавства, страхувальниками за полісом ОСАГО можуть бути юридичні та фізичні особи, які є власниками або законними користувачами наземних транспортних засобів на підставі права власності, права господарського відання, оперативного володіння, на підставі договору оренди або правомірно експлуатують транспортний засіб на інших законних підставах. Придбати поліс ОСАГО тут.

Тобто, "вписується" одна людина, але страховка ОСАГО діє для всіх водіїв, які експлуатують автомобіль на законних підставах. Щоб законно керувати автомобілем, достатньо з собою мати технічної паспорт (свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу) і водійське посвідчення. Тому страхувальником в полісі ОСАГО (тобто вписаним, "вдрукуваним" в поліс) може бути будь-яка фізична особа, й при цьому страховка ОСАГО поширюється на всіх хто сяде за кермо даного автомобіля, що має посвідчення водія.

Однак норма не діє, якщо страховка ОСАГО оформляється на пільгову категорію громадян. Так, п.13.2 ст.13 ЗУ «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачено, що страховий платіж за одним договором ОСАГО зменшується на 50%, за умови, що страхувальник є громадянином України - пенсіонер, учасник війни, інвалід II групи, постраждалі від наслідків Чорнобильської катастрофи I і II категорії.

Умовами надання знижки також є: автомобіль має об'єм двигуна до 2500 куб.см., належить на правах власності і за умови особистого керування цього автомобіля безпосередньо пільговиком.

Якщо страховка ОСАГО оформлена на пільгових умовах, а за кермом в разі ДТП виявиться особа, яка не відноситься до перерахованих пільгових категорій, винуватець ДТП буде змушений компенсувати страховій компанії 50% виплаченого нею страхового відшкодування.

Оформити поліс ОСАГО онлайн на будь-яку людину

Якщо вам потрібна страховка ОСАГО на всіх осіб, ви можете оформити страховку на будь-яку людину, а поширюватися вона буде на всіх. Тепер ви можете це зробити онлайн. Завдяки сервісу онлайн страхування РИНОКСТРАХОВКА, ви можете порівняти, вибрати і придбати ОСАГО онлайн не виходячи з дому за 5 хвилин. Придбати поліс ОСАГО онлайн - просто, на rinokstrahovka.ua.

ПОДІЛИТИСЯ: