Як обрати страхову компанію для оформлення ОСЦПВ?

Pavlo
Pavlo N 13.07.2021
ПОДІЛИТИСЯ:

На даний момент за увагу та гаманець українського страхувальника змагаються понад 40 різних страхових компаній. І хоча буремні 90-ті залишилися далеко позаду, недовіра до фінансових інститутів все ще є серйозним бар'єром для більш активного використання страхових. До того ж, багато автомобілістів «потрапляють на гачок» сумнівних особистостей, що пропонують «швидке оформлення поліса за найбільш доступною ціною». В результаті клієнт отримує фальшивий документ і розчаровується в страховому ринку ще більше. Щоб цього не сталося, потрібно знати, як вибрати страхову компанію ОСЦПВ й на чому обов'язково акцентувати свою увагу.

Як не стати жертвою шахраїв при оформленні ОСАГО?

Під час оформлення поліса завжди звертайте увагу на те, як поводить себе страховий агент. Навіть якщо у шахрая був досвід роботи в компанії, він все одно видасть себе, неадекватно реагуючи на прості клієнтські прохання. Авто страхування може виявитися підробленим, якщо агент:

  • Не пред'являє агентський договір або довіреність, яку йому видала страхова компанія.
  • Продає поліс за заниженою ціною.
  • Плутається в значеннях коефіцієнтів.
  • Не надає можливість зробити безготівкову оплату.
  • Заповнює поліс від руки.
  • Не вимагає надання обов'язкових для оформлення документів (паспорт, ідентифікаційний номер, посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію ТЗ).
  • Не показує, як перевірити справжність поліса.
  • Не знає, що робити при ДТП.
  • Надає порожні бланки на продаж.

Багато хто вважає, що підроблене страхування авто призведе в гіршому випадку до витрати грошей. Але, як показує практика, наслідки можуть бути набагато серйозніші. Якщо факт шахрайства не вдалося розпізнати під час оформлення поліса, афера розкриється, коли буде зроблена спроба внести зміни в поліс або настане страховий випадок. У першому випадку доведеться придбати справжній документ, у другому ж, якщо автовласник спровокував аварію, потрібно буде самостійно оплачувати відшкодування збитків потерпілого. Більш того, автовласника можуть притягнути до кримінальної відповідальності за наявності доказів свідомої покупки підробленого поліса.

Не варто забувати про те, що якщо звернутися в першу-ліпшу компанію, завжди є ймовірність отримати низькоякісну послугу. Виписка бланка з помилками, погані фінансові показники компанії (через що виплати здійснюються із затримками), занадто висока ціна в договорі - звернувшись в таку компанію, клієнт точно пошкодує про своє рішення.

На що звертати увагу при виборі страховика?

Перш ніж перейти до питання про те, як обрати страхову ОСАГО, спочатку варто окреслити коло страховиків, які мають право займатися обов'язковим автострахуванням. Список офіційно працюючих по ОСАГО компаній доступний у відповідному розділі на сайті МТСБУ. Вивчивши даний список, можна сміливо приступати до аналізу компаній за наступними критеріями:

  • Страховий платіж. Вартість ОСАГО у кожного страховика відрізняється в межах законодавчо допустимих мінімальних і максимальних значень. Наприклад, у компаній може бути різна збитковість в різних містах, тому вони піднімають ціну в одних регіонах і опускають в інших. Існують і інші параметри, які впливають на вартість. Докладніше про це читайте в статті Як формується і від чого залежить ціна автоцивілки?
  • Офіційний рейтинг МТСБУ. Моторно-транспортне страхове бюро України є організацією об'єднання страхових компаній по ОСАГО, яка також моніторить діяльність ліцензованих компаній по ОСАГО і кожен квартал анонсує рейтинг страхових компаній за трьома важливими показниками: загальна оцінка діяльності, якість врегулювання збитків, рівень скарг від потерпілих і страхувальників.
  • Клієнтський рейтинг. Відгуки клієнтів грають важливу роль. Але рейтинг, отриманий на підставі думок автовласників, часто відрізняється від оцінок експертів. Це пов'язано з тим, що на на великі компанії надходить більше негативних відгуків, але в порівнянні їх відсоток менший, тому і рейтинг вищій.
  • Термін роботи на ринку. Тривалий термін роботи на ринку - солідний козир на користь страхової компанії. Однак слід довіряти не тільки інформації на корпоративному сайті, а й перевірити історію згадки в ЗМІ. Адже завжди є ймовірність, що в якийсь момент компанія змінила власника, а з ним і фінансову модель, стратегію обслуговування клієнтів.
  • Фінансові показники. Розмір статутного капіталу, інформація про топ-менеджерів, акціонерів і прихованих бенефіціарів - якщо знайти й проаналізувати ці дані, ви точно збережете себе від несподіванок. Варто звернути увагу й на резерви, рівень збитковості, норматив платоспроможності, гарантійний фонд.
  • Страховий портфель. Збалансований страховий портфель - це коли на ОСАГО припадає не більше 40% всіх платежів. Багатопрофільні компанії, які пропонують відразу кілька напрямків страхових послуг, вважаються більш надійними й стабільними, адже їх ризики диверсифіковані. Більш того, в таких компаніях легше визначити, який страховий поліс краще.
  • Наявність офісів. Бажано, щоб в вашому місті було офіційне представництво страхової компанії. Це дозволить звернутися до страховика безпосередньо при виникненні проблем.

Де можна безпечно оформити ОСАГО?

Для безпечного оформлення автоцивілки варто звертатися в офіси й на сайти виключно тих страхових компаній, які є членами МТСБУ, мають відповідну ліцензію та легально займаються своєю діяльністю. Однак в разі звернення в офіси доведеться витратити зайвий час на дорогу й черги, а при відвідуванні сайту конкретної страхової клієнт обмежує себе у виборі. Благо, завжди є альтернативний варіант.

Послуга нового покоління онлайн ОСАГО доступна й на страховому агрегаторі Rinokstrahovka - тут ви зможете порівняти умови різних компаній з високим рейтингом, побачити ціни, визначити для себе кращий варіант і отримати знижку при покупці. А головне - все це робиться в одному місці, не виходячи з дому й заощаджуючи багато вільного часу. Під час оформлення обов'язково враховуються коефіцієнти безаварійного водіння, наявність пільг, тому можна не хвилюватися щодо переплат.

Онлайн страховка оплачується зручним способом по захищених каналах. Після оплати документ приходить на вказану адресу електронної пошти клієнта. Перевірити справжність оформленої страховки можна за номером на сайті Моторно-транспортного бюро України, в базі якого вона з'явиться відразу після оформлення.

ПОДІЛИТИСЯ: