Що таке місце реєстрації власника з автоцивілки

Pavlo
Pavlo N 10.12.2020
ПОДІЛИТИСЯ:

Це, мабуть, одне з головних питань, яке постає перед будь-ким, коли мова йде про страхування цивілки. Але, справа в тому що, це одне питання включає в себе не одне само по собі питання, а й багато інших аспектів, пов'язаних з відповіддю, які також змушують поставити низку інших питань. Головна мета – зрозуміти, навіщо потрібне точне визначення поняття реєстрації власника за обов’язковим полісом ОСЦПВ.

Розпочнемо мабуть із найконкретнішої відповіді на запитання, пов'язаною із цим аспектом взагалі.

Image Description

Що таке реєстрація власника авто за техпаспортом в ОСЦПВ? Або: Як визначити місце реєстрації власника авто за техпаспортом для ОСЦПВ?

У кожному технічному паспорті на транспортний засіб вказується  реєстрація власника цього транспортного засобу. Але тут важливо не плутати: місце та місто. Так само як це – різні слова, так ще й різні поняття. Тобто, авжеж, в якомусь контексті, але дуже вузькому, ці слова – однакові. Якщо місцем виступає місто, то тоді це той випадок, коли ці слова мають однакове, взаємозамінне значення. Але ж місцем може виступати і інша локація, наприклад: селище, селище міського типу, або містечко якогось регіону України. Чому це важливо зрозуміти в контексті страхування та страхового полісу? – Тому що саме за місцем, або, якщо так легше для сприйняття, локацією починається розрахунок кінцевої вартості страхового полісу. Тобто, чим  більше місце за кількістю населення, тим дорожче коштуватиме страховка на авто, а чим менший населений пункт реєстрації власника авто за техпаспортом, тим дешевше страховий поліс - цивілка.

В свою чергу, реєстрація власника за техпаспортом завжди вказується в техпаспорті власника на авто. Також, це місце, викликає подеяку невпевненість та конфуз, оскільки деякі водії можуть зрозуміти це як реєстрацію проживання  за паспортом громадянина, що по своїй суті вже є помилкою. Тобто, місце реєстрація власника за ОСЦПВ – це не прописка згідно паспорта, не місце (МРЕВ, ТСЦ) реєстрації автомобілю, не адреса проживання власника, а саме те місце (населений пункт), яке вказано в свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу, як адреса власника. Це означає, що навіть якщо у власника змінилась прописка в паспорті, а в техпаспорті залишилась стара, до уваги береться ця «стара» адреса, оскільки вона вказана в технічному паспорті.   

Місце реєстрації власника згідно технічного паспорту авто має першочергове значення для визначення вартості Автоцивілки. Мова йде про обов’язковий поліс страховка на авто, так звана: «Автоцивілка» або, якщо більш формальною назвою ОСЦПВ ( ОСАГО з рос. мови). Зокрема, такий вид страхування передбачає страхування авто цивільної відповідальності водія перед іншими водіями. Таким чином,  Автоцивілка виступає гарантією відшкодування коштів постраждалій стороні за рахунок страхової компанії при наявності такого діючого полісу в разі ДТП. Так ось, її вартість залежить від місця реєстрації власника згідно техпаспорту.

Чому будь хто мусить сплачувати більше, якщо місцем реєстрації  виступає більше місто?

Справа тут зовсім не в дискримінації, як може здатися на початку. І, навіть, зовсім не в тому, що люди мають можливість заробляти більше, хто проживає та керує транспортним засобом на дорогах великих міст.

Тут йде мова про потенціальний ризик можливості ДТП у великих містах. Тобто, зрозуміло авжеж, що чим більше місто, тим більша кількість авто та водіїв, які можуть спричинити аварійну ситуацію та привести своїми діями до ДТП. Внаслідок, так само, але навпаки, чим менше за популяцією (населенням) та своєю територіальною площиною місто, тим менший ризик вірогідності ДТП під часу руху. Отже, таким чином, можна зробити висновок, що страховий поліс із реєстрацією власника в техпаспорті в Києві, коштуватиме дорожче, аніж в усіх інших містах, оскільки Київ – це найбільший мегаполіс України, а не тому що має статус столиці України.

Але в той самий час, найдорожчий поліс страхування -  цивілка, буде для власників ТЗ на іноземній реєстрації, тобто на «Євробляхи». Логіка великої вартості автоцивілок на евробляхи також зрозуміла, це повязано з тим що виникає ризик незнання мови та специфіки ПДР України та експлуатації авто не зрозуміло саме в якій місцевості. Більш детальну інформацію щодо регулювання страхових компаній та цін в розрізі страхування ОСАГО (цивілка) можна знайти на офіційному сайті регулятора з автоцивілки (МТСБУ).  

Що таке МТСБУ і який його вплив на ринок страхування в цілому?

МТСБУ – Моторно Транспортне Страхове Бюро України вважається повноправним регулятором страхового ринку з Автоцивілки. Тобто це – неприбуткова організація, яка регулює та контролює страхові компанії з автоцивілки.

Щодо керування страховими компаніями інститутом МТСБУ воно передбачає контроль всіх існуючих страховиків на ринку ОСЦПВ України. МТСБУ тримає під пильним наглядом, щоб страхові компанії мали ліцензію з автоцивілки, сплачували обов’язкові платежі в фонд МТСБУ та ін. Разом з цим, МТСБУ слідкує за процедурою врегулювання страхових випадків, тобто як та чи інша страхова компанія сплачує відшкодування в разі ДТП за умовами полісу. Також, МТСБУ щоквартально складає свою базу із рейтингом страхових компаній з ОСЦПВ.

Чи можливо зареєструвати або перереєструвати ТЗ в  іншій місцевості?

На сьогодні місце реєстрації транспортного засобу – не впливає на розмір платежу з ОСЦПВ. На розмір платежу впливає лише адреса реєстрації власника авто згідно технічного паспорту.

Раніше, до 22.09.2019, на вартість автоцивілки впливало саме місце реєстрації авто (тобто МРЕВ чи ТСЦ). Тому раніше було можливо «обіграти» систему, зареєструвавши транспортний засіб в маленькому містечку, тим самим сплативши менший страховий платіж. Але в сьогоденні цей інструмент більше не працює таким чином. Оскільки згідно законодавства з 22.09.2019 було змінено процедуру визначення вартості автоцивілки: уваги береться лише місце реєстрації власника авто згідно свідоцтва про реєстрацію ТЗ.

Таким чином, реєстрація власника за техпаспортом це – не реєстрація в паспорті громадянина, як це може здатися на перший погляд, натомість - реєстрація власника авто в технічному паспорті. Також це тісно пов'язано ще із ліквідацією МРЕВ, через питання корумпованості установи і передачі цієї відповідальності у компетенції ТСЦ.

Тому питання перереєстрації авто в меншому населеному пункті втрачає свою актуальність.

В свою чергу, із появою сервісу ОСАГО онлайн, з’явилася необхідність розрахунку полісу Автоцивілка в самостійному порядку, для того, щоб орієнтуватися в вартості страхового платежу в режимі онлайн. Тепер будь-який водій, знаючи лише параметри свого авто та місце реєстрації власника в техпаспорті, може легко розрахувати вартість автоцивілки не виходячи з дому. Калькулятор ОСАГО онлайн від провідних страховиків в одному місці доступний на єдиному сервісі РИНОКСТРАХОВКА.

Перевага такого сервісу, як ОСАГО онлайн полягає в економії часу та коштів, що явно працює на користь споживача і не може не порадувати існуючою можливістю заощадження.

Для того, щоб скористатися Калькулятором для розрахунку полісу ОСАГО (страховка на авто), достатньо ввести параметри ТЗ, а саме: місце реєстрації  власника ТЗ за техпаспортом та об’єм двигуна ТЗ (вантажопідйомність  для вантажівок, або кількість місць для автобусів).

ПОДІЛИТИСЯ: