Що потрібно знати про штрафи за їзду без ОСАГО

Pavlo
Pavlo N 14.07.2021
ПОДІЛИТИСЯ:

Страховка авто ОСАГО є обов'язковою, тому вона має бути присутня у кожного власника транспортного засобу. При відсутності даного поліса водія чекатиме штраф. Який розмір цього штрафу, кому він не загрожує та чому так важливо своєчасно оформити автоцивілку?

Який штраф передбачений за їзду без ОСАГО

Необхідно розуміти, що перевірка страхового поліса поліцієюможе здійснюватися лише в тому випадку, якщо:

  • Водій - винуватець ДТП, за яким відбувається складання протоколу.
  • Аварія сталася не з вашої провини й поліцейський займається оформленням матеріалів по дорожньо-транспортній пригоді.
  • Було здійснено в'їзд на територію України
  • Працівниками Державтоінспекції зафіксовано порушення будь-якого іншого ПДР - поліція може "додатково" оштрафувати й за відсутність поліса ОСАГО.

Якщо поліцейський просить показати поліс страхування цивільної відповідальності в будь-якому іншому випадку, водій має право відмовитися - за це не передбачено штраф.

У статті 126 Адміністративного кодексу України про адміністративні правопорушення йдеться про штраф від 425 до 850 грн. при відсутності у водія автоцивілки. Причому якщо документ підроблений, зіпсований, невірно оформлений або прострочений, він також вважається відсутнім.

Що стосується розміру штрафу, то він залежить від того, наскільки серйозним є порушення:

  • 425 грн. Обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів оформлене, проте водій забув оригінал. Штраф не буде виписаний, якщо попросити когось привезти документ, проте поліція в будь-якому випадку зробить попередження.
  • 850 грн. ОСАГО прострочене.
  • 850 грн. Авто страхування не оформлялося і його взагалі немає в базі.

Якщо оформити автоцивілку онлайн, ви завжди будете знати, що вона знаходиться у вашому гаджеті, на електронній пошті та в особистому кабінеті страховика, тому можна буде не переживати, що ви забудете документ вдома.

Щоб дізнатися більше про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності, читайте статтю ОСЦПВ в Україні - що потрібно знати, щоб оформити без перешкод?

Хто звільнений від необхідності оформлення ОСАГО?

Чи обов'язкова страховка на авто? Так, але деякі категорії осіб звільнені від необхідності її оформлення. Це зазначено в пункті 1 статті 13 ЗУ про обов'язкове страхування. На пільги можуть розраховувати:

  • Учасники бойових дій.
  • Особи, які постраждали під час Революції Гідності.
  • Особи, які отримали інвалідність під час військових дій.
  • Інваліди 1 групи, здатні самостійно управляти машиною.

23 грудня 2014 року Конституційним судом України було видано постанову, згідно з якою вищеописані пільги зберігаються навіть у разі оренди, лізингу авто й так далі.

Чому так важливо своєчасно оформити ОСАГО?

Якщо кожен водій матиме обов'язковий страховий поліс в першу чергу для себе, а не «від поліції», «щоб не виписали штраф» або «щоб не чіплялися ...», то питання вирішення ситуації завжди буде перекладатися на страхові компанії - інститути, авторизовані для врегулювання та відшкодування коштів наслідків ДТП.

Тому, як результат, необхідно змінити розуміння суті поліса автоцивілки - щоб отримувати послугу для себе, в першу чергу. Забезпечити й застрахувати себе від дорогих наслідків відшкодування та врегулювання в разі ДТП.

І якщо до 2018 року оформлення страховки являло собою якийсь «подвиг», тому що потрібно було звільнити час для цього заходу: зібрати пакет документів, поїхати в страхову компанію, стояти в черзі, спілкуватися з менеджером, то з лютого 2018 з'явилася страховка онлайн. З юридичної точки зору це такий же страховий поліс автоцивілки, який оформляється на спеціалізованих сайтах. Купити обов'язкове страхування може кожен при наявності доступу до мережі Інтернету. І тут не потрібно нічого боятися, адже фахівці завжди будуть готові вам допомогти з оформленням документа й розповісти, як перевірити його чинність.

Оформити обов'язкове страхування авто на сервісі Rinokstrahovka - значить не тільки заощадити масу часу, але й отримати знижку. Достатньо буде визначитися зі страховою компанією, внести необхідні дані, здійснити оплату будь-яким зручним способом, після чого документ прийде на вказану адресу електронної пошти й буде моментально занесений в базу МТСБУ та в сервіс ДIЯ.

ПОДІЛИТИСЯ: