Страхування відповідальності водіїв - важливий документ для всіх власників

Pavlo
Pavlo N 10.12.2020
ПОДІЛИТИСЯ:

Що таке обов'язкове страхування відповідальності водіїв

Страхування відповідальності водіїв - важливий документ для всіх власників зареєстрованих наземних транспортних засобів в Україні. Незалежно від розміру вашого автомобіля, вам необхідно як мінімум придбати обов'язковий поліс автострахування від третіх осіб, а як максимум - добровільне страхування автомобіля. Відповідно до Закону про "ОСЦПВ" 2004 року в Україні заборонено керувати автомобілем без діючої страховки перед третіми особами. Відсутність полісу - загрожує наслідками (штраф і повна відповідальність в разі винності в ДТП).

Якщо ви новачок в області автострахування, можливо, ви не знаєте, від чого і для чого ви застраховані по страхуванню відповідальності на дорозі. Ця стаття покликана надати вам все, що вам потрібно знати про обов'язкове страхування відповідальності водіїв перед третіми особами.

Image Description

Що таке страхування відповідальності водіїв перед третіми особами?

Страхування відповідальності водіїв перед третіми особами - це договір автострахування, який забезпечує захист власника транспортного засобу від будь-яких непередбачених випадкових зобов'язань, що виникають в результаті пошкодження транспортного засобу третьої сторони, матеріальних збитків, тілесних ушкоджень, медичних витрат, інвалідності і смерті. Цей вид страхування відповідальності власників транспортних засобів, також відомий як поліс ОСАГО або Автоцивілка, що забезпечує страхове відшкодування тільки третім особам в результаті випадкових пошкоджень або травм, завданих автомобілем страхувальника.

Для розуміння суті поняття "3-тя сторона", роз'яснюємо:

  1. Перша сторона - це власник або водій забезпеченого полісом автомобіля, який має поліс або відповідальність якої за полісом застрахована.
  2. Друга сторона або страхова компанія зі страхування відповідальності водіїв, що обіцяє надати фінансову допомогу (страхове відшкодування замість першої сторони) в обмін на страховий платіж зі страхування відповідальності.
  3. Третя особа або будь-яка особа, яка може отримати травму або майно якого може бути пошкоджено автомобілем страхувальника в результаті аварії.

Таким чином, страховка ОСАГО - це страховий договір між першою і другою сторонами, в якому остання обіцяє оплатити фінансові зобов'язання першої, що виникають в результаті шкоди, травми або пошкоджень третьої сторони, в обмін на оплату страхового платежу.

Крім страхування перед третіми особами (вона ж страховка ОСАГО), існує також добровільне автострахування КАСКО, яке забезпечує комплексне страхування вже автомобіля першої сторони (власника). Цей вид страхування покриває вже власний збиток, нанесений вашому автомобілю. Добре те, що страховка на автомобіль КАСКО передбачає відшкодування незалежно від винності в події. Але на відміну від ОСАГО (страхування відповідальності водіїв), КАСКО не є обов'язковим згідно із Законом. А страховка ОСАГО не покриває ризики КАСКО. Це означає, що навіть найкращі страхові компанії України не будуть покривати збитки, завдані автомобілю страхувальника, в рамках страхування ОСАГО. Вони нададуть вам фінансову допомогу тільки для зняття фінансових зобов'язань перед третіми особами в разі, якщо ви заподіяли шкоду третім особам в результаті ДТП.

Що покривається страхуванням відповідальності перед третіми особами (ОСАГО)?

Поліс автострахування перед третіми особами надає автовласникові наступне покриття (фінансовий захист):

Тілесні травми третіх осіб

Якщо третя особа отримає травму під час аварії, викликаної вашим автомобілем, ви будете зобов'язані сплатити йому / її медичні витрати. Обов'язковий страховий поліс перед третіми особами покриє цю вашу відповідальність і сплатить медичні витрати, понесені постраждалою третьою стороною замість вас.

Пошкодження автомобіля третіх осіб

Більшість автомобільних аварій призводять до зіткнення з іншими автомобілями. Якщо ваш автомобіль пошкодив інший автомобіль під час аварії, ви повинні будете відшкодувати його ремонт. Завдяки страхуванню відповідальності (ОСАГО), витрати на ремонт пошкодженого автомобіля третьої особи оплачує ваша страхова компанія.

Збиток власності третіх осіб

Якщо ви втратите контроль над автомобілем під час водіння, ви можете зіткнутися з чиєюсь власністю і пошкодити її. Наприклад, захисна стіна будинку. В такому випадку вам доведеться відшкодувати збитки, завдані власності третіх осіб. На щастя, по ОСАГО страхова компанія оплатить вартість ремонту пошкоджень, якщо у вас є страховка від третіх осіб.

Як працює страхування відповідальності перед третіми особами?

Страхування відповідальності перед третіми забезпечується з метою знизити фінансове навантаження на власника транспортного засобу в разі аварії. Кращі страхові компанії покривають випадкові зобов'язання перед третіми особами страхувальника, виплачуючи компенсацію постраждалим третім особам.

Якщо ваш автомобіль став причиною аварії, в результаті якої постраждали треті особи або пошкоджено їх майно, ви повинні повідомити своєму страховику про подію. За українським законодавством ви повинні повідомити про страхову подію бажано відразу і повідомити страхову компанію не пізніше 3-х робочих днів. Чим раніше ви повідомите про це, тим швидше і якісніше постраждала третя сторона зможе отримати фінансову допомогу від страхової компанії. Ви й постраждала сторона повинні будете подати заяву в свою страхову компанію. Страхова компанія може направити аварійного комісара для оцінки травм або майнової шкоди, заподіяної третій стороні. Як тільки претензія буде схвалена вашою страховою компанією, вони оплатять зобов'язання або компенсацію третій стороні, тим самим позбавивши вас від раптового фінансового тягаря.

Припустимо, ви ведете машину, і раптово перед вашим автомобілем з'являється собака. Намагаючись не поранити собаку, ви повертаєте машину в сторону, вдарившись об машину поруч з вами. Автомобіль, в який ви потрапили, пошкоджується при зіткненні. У цьому випадку власником пошкодженого автомобіля є третя особа, майно якого було пошкоджено вашим автомобілем. Ви несете юридичну відповідальність за відшкодування шкоди, заподіяної третім особам, що може дорого обійтися в залежності від ступеня збитку. Це час, коли вам на допомогу прийде страхування автомобіля перед третіми особами. Ваша страхова компанія в такому випадку сплатить збитки, завдані транспортному засобу третьої особи, якщо у вас є страхове покриття по ОСАГО.

Чому страхування водіїв перед третіми особами - обов'язкове?

Кількість автомобільних аварій стає дедалі більше. У багатьох цих аваріях беруть участь треті сторони, які в кінцевому підсумку зазнають збитків через аварію, що сталася не з їхньої вини. Вони мають право вимагати компенсації за травми або збиток, понесені в результаті аварії. Сума компенсації може бути досить високою - від декількох тисяч до декількох сот тисяч гривень, в залежності від ступеня завданих збитків. Компенсація в основному вище в разі випадкових травм, втрати працездатності або смерті третьої особи. Не кожен автовласник має фінансову можливість виплатити велику суму грошей в якості компенсації постраждалій третій стороні.

Саме тут на допомогу приходить страховка ОСАГО. ОСАГО це підтримка. Люди з полісом страхування відповідальності можуть погасити свої зобов'язання перед третьою стороною за допомогою своєї страхової компанії. Страхування автомобіля перед третіми особами гарантує, що третя сторона, потерпіла, отримає компенсацію, і при цьому ви не збанкрутуєте. Це одна з основних причин, чому страхування перед третіми особами є обов'язковим для всіх автомобілів в Україні.

Переваги страхування автомобілів перед третіми особами

Погляньте на деякі з переваг покупки страховки перед третіми особами для вашого автомобіля:

Забезпечує покриття зобов'язань перед третіми особами

Страхування перед третіми особами покриває ваші випадкові фінансові зобов'язання, що виникають із-за пошкодження майна або транспортного засобу третіх осіб. Поліс ОСАГО також покриває ваші фінансові зобов'язання, якщо нещасний випадок, викликаний вами, привів до інвалідності або смерті третьої особи. Хоча вигода виплачується третій стороні, вона позбавляє вас від непередбаченого фінансового тягаря, яке могло б виникнути під час відсутності поліса ОСАГО.

Поліс ОСАГО за ціною менше повного бака бензину

Поліс ОСАГО більш ніж доступний, ніж поліс добровільного КАСКО. Причина проста - чим більше користь, тим вище вартість. Комплексна страховка на автомобіль КАСКО забезпечує більш широке покриття, пропонуючи страхування власного збитку. Комплексна страховка на автомобіль КАСКО більш дороге, ніж обов'язкова страховка на автомобіль ОСАГО, яке покриває тільки зобов'язання перед третіми особами. Таким чином, обов'язкове страхування ОСАГО дуже доступне й економне страхування.

Забезпечує душевний спокій

Страх понести відповідальність перед третіми особами в разі аварії може звести нанівець задоволення від керування автомобіля. Але зі страхуванням відповідальності перед третіми особами вам більше не потрібно турбуватися про будь-які непередбачені зобов'язання перед третіми сторонами, які можуть створити фінансовий тягар. Це пов'язано з тим, що ваша страхова компанія надасть фінансову допомогу постраждалим замість вас, якщо у вас виникнуть випадкові фінансові зобов'язання в результаті ДТП. Таким чином, поліс ОСАГО це ваш фінансовий помічник, який допомагає зберегти ваші гроші й дозволяє вам насолоджуватися задоволенням від керування автомобілем.

Підсумуємо

Страхування відповідальності водіїв перед третіми особами або ОСАГО це не що інше, як ваша фінансова підтримка, яка допоможе вам вибратися з фінансового тягаря, викликаного випадковими зобов'язаннями перед третіми особами в результаті ДТП. Тому ми рекомендуємо вам отримати поліс ОСАГО в одній з кращих страхових компаній по ОСАГО в Україні. Ви також можете оформити комплексну страховку свого автомобіля (КАСКО), якщо хочете всебічну безпеку. Щоб порівняти, вибрати й купити найбільш оптимальне ОСАГО - скористайтеся єдиним всеукраїнським страхових сервісом Ринокстраховка, на якому представлені пропозиції провідних страхових компаній України ще й з додатковою знижкою від сервісу.

ПОДІЛИТИСЯ: