Страхові послуги бувають обов’язкові та добровільні.

Pavlo
Pavlo N 10.12.2020
ПОДІЛИТИСЯ:

Тому перед клієнтами-страхувальниками постає питання, що із страхування обов'язкове, а що все ж таки залишається на власний розсуд.

Оскільки в даному контексті далі йдеться про умови того чи іншого варіанту полісу авто страховка, то тут треба відокремити, що існують такі види страхування, як: ОСЦПВ (ОСАГО з рос. мови чи так звана в народі: «Автоцивілка»), Зелена картка (карта), міні КАСКО та КАСКО.

Перед тим як розглянемо кожний вид страхування автівки, відповімо на наше головне питання. 

Саме ОСЦПВ («Автоцивілка») та Зелена картка – це обов'язкові види страхування, які передбачені законодавством. Міні КАСКО та КАСКО – добровільні.

Image Description

Що страхує ОСЦПВ?

ОСЦПВ - обов'язковий страховий поліс цивільної відповідальності водія. Ще в народі має назву «Автоцивілка», або від російського відповідного еквіваленту ОСАГО. Але все це точно відноситься до одного й того самого страхового полісу та його умов.

Поліс ОСАГО вже в своїй назві передбачає обов’язкове страхування для кожного водія та автовласника легкового авто, вантажівки, автобусу, причіпу до легкового авто та причіпу до вантажівки.

Це різновид полісу авто страховка кожного водія та його відповідальності перед іншими такими ж водіями на дорогах населених пунктів всієї держави під час руху. Ну якщо для більш детального розуміння і простішого сприйняття: відповідальність водіїв під час ДТП.

Якщо кожний водій, як це передбачено законом, має діючий поліс ОСЦПВ, то в разі настання ДТП, процес врегулювання відшкодування збитків водієві, що стає постраждалою стороною, перекладається на страхову компанію.

Також слід зазначити, що із появою сервісу страховка авто онлайн мова, зазвичай, йдеться про саме страхування ОСЦПВ. Задля того, щоб перевірити страховку можна скористатися офіційним сайтом МТСБУ в опції Перевірка полісу ОСАГО.

МТСБУ – Моторне Транспортне Страхове Бюро України виступає повноправним регулятором щодо страхових компаній на ринку страхування ОСАГО.Саме МТСБУ керує та контролює ситуацію, щоб страхові компанії мали ліцензію з Автоцивілки та Зеленої картки, сплачували обов’язкові платежі в фонд МТСБУ та ін. Разом з цим, установа слідкує за процедурою врегулювання страхових випадків, тобто як та чи інша страхова компанія сплачує відшкодування в разі ДТП за умовами полісу. Також, МТСБУ щоквартально складає свою базу із рейтингом страхових компаній по ОСЦПВ.

Також МТСБУ надає додаткову можливість у вигляді Перевірка полісу ОСАГО.  Перевірити страховку можна декількома засобами: або за допомогою реєстраційного номеру авто, або за номером страхового полісу, або за QR кодом. Перевірка полісу ОСАГО через QR код відбувається за допомогою будь якого смартфона, на якому вже встановлено програму з читання QR коду. Це відповідно або окремий додаток QR сканер, або доступний в електронних банківських додатках в якості опції.

Що страхує Зелена Картка?

Також, щодо іншого обов’язкового за вимогами різновиду полісу авто страховка – Зелена картка (карта), який так само містить QR код. Цей QR код розташовано на відповідному зразку бланку Зеленої картки. Для того, щоб перевірити страховку Зеленої картки достатньо сканувати QR код відповідним пристроєм – смартфоном.

Зелена картка існує в двох варіантах, а саме: Зелена картка для виїзду в такі країни як Росія, Білорусь, Молдова, Азербайджан та Зелена картка для виїзду в країни ЄС( + Росія, Білорусь, Молдова, Азербайджан).

Зелена картка так само як і ОСАГО страхує відповідальність водія щодо інших водіїв, але вже на території інших держав. Подібна за своїми умовами до української Автоцивілки, де об’єктом страхування виступає також відповідальність водія, забезпеченого транспортного засобу. Щодо видів транспортних засобів обумовлених полісом Зелена картка то, це можуть бути: легкове авто, вантажне авто, автобус, мотоцикл та причіп. Але треба зазначити, що оформити Зелену картку можливо лише на перераховані транспортні засоби лише з українською реєстрацією. Отже, Зеленою карткою не обумовлюється страхування транспортних засобів на іноземній реєстрації (саме для транспортних засобів української реєстрації).

Найближчим часом очікується вихід на страховий ринок України продукту: Зелена картка - страховка авто онлайн. Це означатиме , що в такому разі, кожний споживач – страхувальник матиме нагоду та можливість оформити такий поліс дистанційно і навіть в самостійному порядку.

Зокрема, що стосується страхового агрегатора, то РИНОКСТРАХОВКА відразу порадує своїх покупців щойно продукт страховка авто онлайн Зелена картка в Росію, Білорусь, Молдову, Азербайджан та Зелена картка всієї система Європейських країн та Близького сходу, включаючи Росію, Білорусь, Молдову, Азербайджан стане доступним.

Що страхує міні КАСКО?

На відміну від попередніх різновидів страхування, страховий поліс міні КАСКО є добровільним для кожного водія. Міні КАСКО передбачає вже страхування забезпеченого авто, але не на повну вартість, а до 130000 грн. (як з ОСАГО). Це означає, що власник страхує вже своє власне авто, навіть якщо власник винен в ДТП.

Але оскільки, це страхування - за ініціативою самого власника, міні КАСКО не звільняє від вимоги наявності обов’язкового полісу страхування ОСЦПВ. Тому що, міні КАСКО страхує авто власника, і відшкодування в разі ДТП страховою компанією відбувається безпосередньо власникові. В той час, як ОСЦПВ у разі настання ДТП передбачає сплату відшкодування страховою компанією постраждалій стороні, тобто водієві, який визнаний не винним у такому випадку.

Що страхує повна КАСКО?

Страхування за умовами повного КАСКО передбачає страхування не тільки від ДТП, а від повного “пакету” ризиків: ДТП, протиправні дії із сторони 3-х осіб, стихійні лиха, пожежа та викрадення застрахованої автівки.

В свою чергу наявність страхового полісу (повного) КАСКО не звільняє водія – власника від вимоги наявності полісу ОСЦПВ.

На відміну від міні-КАСКО, повне КАСКО передбачає страхування на повну вартість авто (а не тілько до 130000 грн. як з міні-КАСКО). 

Таким чином, в першу чергу слід звернути увагу спочатку на обов’язкове страхування автовласників в Україні, тобто на ОСАГО. Якщо потрібно поїхати на авто за кордон, обов’язково треба мати з собою Зелену Картку. Додатково для підвищення захисту свого авто рекомендуємо мати поліс міні-КАСКО або КАСКО. За допомогою сервісу РИНОКСТРАХОВКУ ви можете порівняти, обрати та замовити будь-яку автостраховку в режимі онлайн. Бережіть свій час та гроші разом з РИНОКСТРАХОВКА.

ПОДІЛИТИСЯ: