Переваги орендованого страхування майна

Umesh
Umesh K 15.10.2020
ПОДІЛИТИСЯ:

Переваги орендованого страхування майна

При укладанні договору оренди нерухомого та рухомого майна відповідно до ст. 771 ЦКУ сторони обумовлюють порядок страхування предмета оренди. Це особливий вид захисту інтересів орендодавця і орендаря: як правило, витрати несе наймач, а виплати отримує власник. Агрегатор rinokstrahovka.ua роз'яснює - як придбати страхування оренди онлайн і вибрати найбільш вигідні умови з пропозицій 233 страхових компаній.

Image Description

Добровільна страховка

При укладанні договорів найму між фізичними особами та комерційними структурами страхування майна є добровільним. Виняток - обов'язкове страхування транспортних засобів:

  • за КАСКО відповідає наймодавець, згідно ч.1. ст. 802 ЦКУ;
  • за ОСАЦВ - наймач, згідно ч.2 ст. 802 ЦКУ.

Найкраще страхування оренди захищає обидві сторони: в разі аварії, стихійного лиха або акту вандалізму витрати на ремонт, рекультивацію земельної ділянки або заміну обладнання сплатить страховик в межах обумовленої страхової суми (за вирахуванням франшизи).

Витрати на страхування обумовлюються в договорі найму (лізингу) і оплачуються однієї зі сторін. Власник має право самостійно застрахувати майно і включити витрати у вартість орендної плати до укладення договору.

Ст. 12 Закону України «Про оренду землі» передбачає право сторони, що оплатила страховку земельної ділянки, витребувати відшкодування витрат у сторони, що ухиляється від страхування, покладених на неї умовами договору оренди.

Переваги страхування орендованого майна в повній мірі відчувають власники майна - вони є вигодонабувачами за договором між страхувальником і компанією.

Для орендарів вигідне укладення угоди зі страховиком, за яким власник має право відмовитися від відшкодування на користь страхувальника. Стандартне умова такого поліса - орендар (він же страхувальник) за власні кошти відшкодовує завдані збитки.

Обов'язкова страховка

При наймі майна, що належить державі або територіальній громаді, ч. 6 ст. 20 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» (зі змінами 2019-2020 рр.) Передбачає зобов'язання наймача застрахувати передане в оренду майно:

  • на користь балансоутримувача - нерухомість, обладнання, транспортні засоби та інше майно;
  • на користь орендодавця - єдиний майновий комплекс.

Орендарі мають право придбати страхування оренди онлайн з дотриманням умов законодавства та договору оренди.

Затверджений Постановою КМУ № 483 Порядок страхування переданого в оренду держмайна передбачає:

  • оплату страховки наймачем;
  • 10 днів для оформлення страховки з моменту оформлення договору;
  • обов'язкове повідомлення балансоутримувача і орендодавця про факт укладення договору страхування - з поданням копії поліса і документів, що підтверджують оплату страховки;
  • відповідальність орендодавця за контроль страхування об'єкта;
  • розірвання договору в разі порушення орендарем умови страхування.

Орендар звільняється від обов'язку негайно оформити страховку виключно в разі, коли майно вже застраховано власником. По закінченню терміну дії такого поліса наймачеві буде потрібно оформляти страховку щорічно до кінця терміну найму.

Об'єкти страхування

Обов'язково включаються в поліси страхування оренди онлайн конструктивні елементи об'єкта нерухомості (фундамент, стіни, перекриття, покрівля, світлопрозорі конструкції, огорожа, госпбудівлі, системи життєзабезпечення будівлі).

Додатково підлягають страхуванню:

  • земельну ділянку (за даними Земельного кадастру);
  • внутрішня і зовнішня обробка будівлі і приміщень (штукатурка, утеплювач, покриття підлоги, двері, внутрішні перегородки, сантехніка, комунікації);
  • системи пожежогасіння і охоронне устаткування;
  • рекламні конструкції;
  • промислове та офісне обладнання, меблі, комп'ютери, побутова техніка, сейфи;
  • спецтехніка, транспортні засоби.

Терміни дії поліса

Поліс оформляється на термін від 1 місяця до 1 календарного року. Орендарі намагаються оформляти поліс точно на термін дії договору оренди. Пролонгація договору найму приміщення або майна вимагає особливого контролю за термінами дії страховки.

Які ризики враховують стандартні поліси страхування оренди онлайн

вогонь:

збиток від пожежі, задимлення, корозійного газу, сажі;

збиток від дій, скоєних під час гасіння пожежі;

влучення блискавки, проникнення кульової блискавки;

наслідки вибуху побутового газу;

збиток від падіння літальних апаратів, з уламків і вантажів.

вода:

збиток внаслідок аварії інженерних систем (водопровід, каналізація, опалювальні мережі;

пошкодження конструкції і майна під час гасіння пожежі, в тому числі в результаті впливу низьких температур;

наслідки потрапляння води з сусідніх приміщень і поверхів.

стихія:

пошкодження конструкцій та майна в результаті землетрусу, зсуву, селю, лавини, каменепад, обвалу;

збиток внаслідок повені, урагану, шторму, смерчу, вихору, бурі, паводка, зливи, граду.

протиправні дії третіх осіб:

в результаті незаконного проникнення, крадіжки, вандалізму, грабежу, вандалізму;

внаслідок фізичного повного або часткового знищення майна або його пошкодження (пожежа, аварія, знесення, поломка).

Список ризиків можна розширити

Переваги страхування орендованого майна в гнучкості пропозицій страхових компаній. За допомогою rinokstrahovka.ua страхувальники легко розширюють стандартний перелік ризиків та включають в поліс актуальний збиток внаслідок техногенних катастроф, терактів, народних хвилювань.

Специфіка діяльності орендаря (АЗС, СТО, ресторан, лазерна хірургія, виробництво побутової хімії і т.п.) також може змусити орендаря вимагати додаткового захисту ризиків.

Договір оренди може передбачати додаткове страхування цивільної відповідальності сторін за нанесення шкоди життю та здоров'ю третіх осіб, а також за пошкодження або знищення чужого майна. В цьому випадку вигодонабувачем є постраждала сторона.

Вартість страховки

Придбати страхування оренди онлайн легко - достатньо порівняти пропозиції від різних страховиків за допомогою страхового агрегатора rinokstrahovka.ua. Витрати страхувальника розраховуються в процентному співвідношенні від вартості майна. Діапазон ставок 0,1-1,2%.

Франшиза для страхування орендованого майна становить 0-1%. Збільшення розміру франшизи автоматично знижує вартість страховки.

Найкраще страхування оренди майна у фізосіб і комерційних структур враховує ринкову ціну нерухомості, транспортних засобів, обладнання, обумовлену договором оренди. Альтернативні варіанти - балансова вартість або висновки незалежного експерта. Обидві сторони не зацікавлені в заниженні реальної ціни об'єкта оренди - при настанні страхового випадку це обернеться фінансовими втратами.

База розрахунку страховки орендованого державного та комунального нерухомого та рухомого майна обумовлена ​​п. 175 Порядку передачі в оренду майна:

  • оцінка майна проведена - враховується вартість майна за актом оцінки або висновків 

експерта -про ринкову вартість;

  • оцінка не проведена - балансова вартість майна, але не нижче стократного обумовленого договором оренди місячного доходу від здачі об'єкта.

Простий розрахунок доводить - поліси страхування оренди онлайн при вигідних тарифах недорогі: оренда об'єкта ціною в 1 млн. Грн. обійдеться страхувальникові в 1 тис. грн., або в 83,3 грн. за 1 місяць використання майна.

Цивільно-правова відповідальність оцінюється окремо. У пропозиціях різних страхових компаній передбачено відшкодування збитків на суму від 5 тис. грн. до 1 млн.

На що звернути увагу при виборі страхового поліса

Вибір страховика - це не тільки економія орендаря, але і його впевненість у фінансовому захисті при настанні страхового випадку.

Найкраще страхування оренди залежить від десятка факторів:

  • тип і вартість майна;
  • власник (втрата титулу, банкрутство, приватизація);
  • оцінка ризиків конкретного об'єкта (розташування, сусідство, умови експлуатації);
  • попередній розрахунок додаткових ризиків (техногенного або військового характеру);
  • термін страхування;
  • передбачені полісом стандартні ризики, що підлягають відшкодуванню;
  • можливості індивідуальної корекції умов страхування;
  • ціна поліса;
  • розмір франшизи;
  • надійність страхової компанії;
  • швидкість і технічний рівень комунікації з менеджерами страховика;
  • оперативність узгодження умов відшкодування і виплат.

Порівняти умови 233 українських страховиків самостійно вкрай проблематично. Співробітники rinokstrahovka.ua в онлайн-режимі нададуть вам максимально повну інформацію про страхові продукти українських СК і допоможуть підібрати надійний і вигідний поліс.

ПОДІЛИТИСЯ: