Особливості та переваги полісів ОСАГО

Pavlo
Pavlo N 28.11.2020
ПОДІЛИТИСЯ:

Керування транспортним засобом завжди пов'язане з певним ризиком. Навіть найбільш досвідчені автовласники можуть спровокувати дорожньо-транспортну пригоду, в результаті чого доведеться витрачати цілий стан на ремонт пошкодженої машини. Щоб відчувати себе набагато впевненіше під час керування транспортним засобом й не порушувати закон, необхідно придбати поліс ОСАГО онлайн. При цьому варто знати, на які критерії звертати увагу при виборі та як порівнювати страхові компанії.

Image Description

Що являє собою ОСАГО в Україні, переваги автоцивілки

Згідно з українською законодавчою базою (закон 1 961-IV від 01.07 2004 року) всі учасники дорожнього руху повинні мати діючий поліс ОСАГО. Також в даному законі вказані особливості оформлення страхових документів, визначені категорії осіб, яким не потрібна автостраховка, докладно описано, як застосовується процедура КБМ (коефіцієнт бонус-малус) й вказана інша важлива інформація.

ОСАГО є обов'язковим страхуванням автоцивільної відповідальності, згідно з яким у разі настання ДТП страхова компанія оплачує замість винуватця аварії до 260 000 гривень (на одного потерпілого) за шкоду, завдану життю та здоров'ю потерпілій стороні, а також до 130 000 гривень за шкоду майна (транспорту, нерухомості, парканів й так далі). Таким чином, якщо придбати поліс ОСАГО онлайн, можна розраховувати на уникнення солідних фінансових витрат й гарантоване відшкодування збитків потерпілому. 

Всі власники (за винятком пільгових категорій осіб) придбаних й використовуваних в Україні транспортних засобів, які пройшли техогляд та зареєстровані на державному рівні, зобов'язані мати вищеописану страховку. Йдеться про легкові автомобілі, автобуси, моторолери й мотоцикли, вантажівки та причепи.

Їзда без автоцивілки - пряме порушення правил дорожнього руху, яке карається штрафом в розмірі 425 гривень, якщо поліс є, але водій не може надати його в друкованому або електронному вигляді, й 850 гривень при його повній відсутності. Правда, накласти штраф можуть виключно після аварії або в процесі складання протоколу за порушення ПДР. Інспектори не вправі безпричинно зупиняти машину й вимагати від водія показати автоцивілку. Проте обрати поліс ОСАГО й придбати його варто як мінімум для того, щоб не порушувати закон та в разі аварії з вашої вини не витрачати величезні суми на повну компенсацію збитків.

До незаперечних переваг даного поліса варто віднести наступні: 

  • Чітке зазначення розміру виплат по автоцивілці в договорі. Ви завжди будете знати, яку суму покриває страховка. Якщо завдана шкода перевищує цю суму, частину, що залишилася, зобов'язується сплатити винуватець ДТП. Щоб уникнути розвитку таких подій до поліса рекомендується додатково придбати добровільну автоцивілку для істотного збільшення ліміту виплат з боку страхової компанії. 
  • Прийнятна вартість. Дозволити собі покупку поліса може практично будь-який автомобіліст. 
  • Придбати поліс можна в будь-якій області України незалежно від місця вашого проживання. 
  • Для розрахунку розміру виплат завжди можна скористатися онлайн-калькулятором, який зазвичай доступний на сайтах страхових компаній.

Як порівнювати поліси ОСАГО та страхові компанії, щоб обрати кращий варіант? 

Вже давно минули ті часи, коли автовласники купували поліс ОСАГО за принципом «неважливо який, аби не отримати штраф». Сьогодні ж люди більш відповідально підходять до вибору страхових компаній й акцентують увагу на самих різних критеріях. 

Один з них - ліцензія. Перед тим як остаточно обрати поліс ОСАГО, необхідно переконатися в наявності у страховика державної ліцензії на надання своїх послуг. Даним документом (актуальним, не простроченим) повинна володіти кожна подібна компанія. Його видачею займається НБУ. МТСБУ (моторне транспортне страхове бюро України), у свою чергу, регулює діяльність страхових компаній. На сайті цієї організації можна ознайомитися зі списком ліцензованих СК (станом на сьогодні їх 48). Всі вони є членами МТСБУ й мають право оформляти автоцивілку.

Щоб грамотно порівняти поліси ОСАГО, потрібно також проаналізувати цінову політику різних страхових компаній. Варто відзначити, що ціна документів складається за загальноприйнятою формулою, згідно з якою враховується тип транспортного засобу, місце, де він зареєстрований та безліч інших коефіцієнтів. При цьому кожна страхова компанія самостійно встановлює базовий тариф (в рамках встановленого державою тарифного коридору) ОСАГО, тому кінцева вартість у різних СК може сильно відрізнятися. Якщо компанії мають однаковий рейтинг, є сенс вибрати ту, яка пропонує поліс за більш доступною ціною. 

Правильно обрати поліс ОСАГО - значить проаналізувати умови франшизи. Йдеться про певну суму збитку, яку при ДТП винуватцю доведеться відшкодувати зі своєї кишені. У багатьох компаніях відразу встановлена сума франшизи, але в деяких клієнти можуть самостійно запропонувати її. Розмір шкоди, що не покривається, в середньому становить від 0 грн. (в такому випадку компанія готова повністю взяти за себе відшкодування збитків) до 2600 грн.

Порівняти поліси ОСАГО рекомендується й за іншими критеріями, такими як:

  • Набір послуг, які надає страховик. Крім оформлення автоцивілки вам запропонують безліч інших корисних опцій. Великий перелік послуг лише підтверджує той факт, що компанія прагне залучити максимум клієнтів. 
  • Додатковий сервіс. Великі й стабільно працюючі СК регулярно пропонують знижки та акції поряд з безкоштовними послугами, такими як юридична консультація, евакуатор й так далі. 
  • Рейтинг надійності. Його присвоює як МТСБУ, так й інші незалежні агентства, вивчаючи діяльність компанії: її платоспроможність, фінансову стійкість, своєчасність виплат й так далі. Не варто забувати про так званий «народний рейтинг», який формується на основі відгуків реальних користувачів. 
  • Думки клієнтів. Ознайомитися з відгуками можна на незалежних сервісах. Не варто забувати про те, що відгуки часто залишають незадоволені клієнти. В даному випадку важливо зрозуміти, наскільки компетентно представники компанії реагують на них й намагаються залагодити конфлікт.

Таким чином, якщо порівняти поліси ОСАГО по вищеописаним критеріям, можна буде знайти надійну страхову компанію,що оперативно виконує взяті на себе зобов'язання. Але при такому ретельному підході доведеться витратити багато часу й сил - зателефонувати з десятками СК, кожен раз заново вислуховувати всі нюанси та умови співпраці, відвідувати офіси для оформлення автоцивілки. Благо, є альтернативний варіант - обрати поліс ОСАГО онлайн на сайті агрегатора. В такому випадку ви заощадите масу часових й фінансових ресурсів.

ОСАГО онлайн - гарантія економії часу й грошей 

 

Rinokstrahovka - це сервіс, на якому ви зможете максимально швидко й вигідно придбати поліс ОСАГО онлайн, не виходячи з дому. Ми співпрацюємо виключно з ліцензованими й перевіреними страховими компаніями. Вам достатньо буде ознайомитися з їх умовами, обрати поліс ОСАГО онлайн, який на сто відсотків відповідає вашим вимогам і перевагам, після чого оформити його зі знижкою й отримати на email - весь процес займе буквально кілька хвилин.

Після покупки електронної автоцивілки вона відразу потрапить в базу МТСБУ. Більш того, вам не доведеться возити документ з собою - досить буде продемонструвати його інспектору з екрана смартфона (або роздрукувати й показувати в паперовому вигляді). Навіть якщо паперовий варіант загубиться, не знадобиться їхати в офіс страхової для його відновлення - електронна форма завжди буде при вас. 

Обрати поліс ОСАГО онлайн на нашому ресурсі - значить отримати об'єктивну картину про страхові компанії, проаналізувати всі доступні на ринку пропозиції й знайти оптимальний варіант. При необхідності можна звернутися до менеджерів нашого сервісу та проконсультуватися з ними.

ПОДІЛИТИСЯ: