Особливості та переваги авто страхування ОСАГО-Автоцивілки онлайн

Ashish
Ashish S 15.10.2020
ПОДІЛИТИСЯ:

Особливості та переваги авто страхування ОСАГО-Автоцивілки онлайн

Законодавство ОСАГО

Навіщо потрібне ОСЦПВ

Варіанти страхування ОСАГО: офлайн і онлайн

Законодавство ОСАГО онлайн

Чим ОСАГО онлайн краще за ОСАГО-офлайн

Як можна поліпшити ОСАГО

Вигідна схема страхування ОСАГО

 

ОСАГО страхування - це мабуть найвідоміший в Україні вид страхування. Але цю популярність страховка набула не від гарного життя. Незважаючи на свою актуальність для автолюбителів, масову популярність ОСАГО авто страховка придбала через свою обов'язковості, після прийняття відповідного однойменного Закону, що регулює ОСАГО страхування в Україні.

Image Description

Законодавство ОСАГО

На відміну від інших видів страхування, ОСАГО авто страховка, а якщо точніше ОСЦПВ (обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів перед третіми особами) - це страхування яке регламентується однойменним Законом України "Про ОСЦПВ". Закон був прийнятий ще в далекому 2004 році, і з тих пір ОСАГО страхування (або ГО або Автоцивілка) є обов'язковим страхуванням для всіх водіїв в Україні (за винятком осіб, які звільняються від страховки см. ст. 13 Закону). За відсутність поліса можливий штраф.

Згідно Закону, страхуванню підлягають легкові автомобілі, вантажні авто, автобуси, двоколісні мотоцикли, моторолери, причепи до легкових і вантажних автомобілів.

 Хто знає, був би ажіотаж на страховий поліс ОСАГО якби не Закон. Але історію, як і страховий досвід, не зміниш. Тому маємо те що маємо.

Навіщо потрібне ОСЦПВ

Суть страховки - ОСАГО - це страхування відповідальності водія. Якщо водій буде винен в ДТП, то по забезпеченому полісу страхова компанія відшкодує збитки потерпілому замість винуватця. З цього випливає, що ОСАГО страхування в Україні - це не страхування автомобіля, як багато хто помилково вважає, а виключно страхування відповідальності водіїв перед третіми особами.

Згідно законодавства, страхова компанія може покрити збитки до 130000 грн. (за матеріальним збитком) і до 260000 грн. (по життю та здоров'ю). Але якщо збитки постраждалих у ДТП перевищать ці суми, тоді винуватцеві доведеться оплачувати різницю з власної кишені. Але щоб убезпечити себе від цього, достатньо докупити так звану ДЦО (добровільну цивільну відповідальність). Таким чином можна убезпечити свою відповідальність на дорозі до 1130000 грн., від чого стане набагато спокійніше. Крім верхньої планки відповідальності страхової компанії у вигляді лімітів по майну і життю (130000 грн. І 260000 грн.), існує так звана франшиза.

Але ця не та франшиза, що допомагає швидко запустити бізнес і масштабувати процеси. Це особлива страхова франшиза. У страхуванні франшиза - це частина грошових коштів (в абсолютному вираженні, тобто в гривнях або у відносному, у відсотках) яку компанія не заплатить потерпілому. У страхуванні ОСАГО франшиза виражена в абсолютному значенні: 2600 грн.,  2500 грн., 2000 грн., 1500 грн., 1300 грн., 1000 грн. або нуль гривень. Найвигідніше звичайно ж без франшизи (тобто коли франшиза дорівнює нулю). Але така страховка як правило дорожче тієї що з франшизою.

Таким чином, якщо вибрати страховку ОСАГО з додатковим договором ДЦО і франшизою нуль, то практично всю відповідальність буде нести страхова компанія, що безумовно вигідно і для власника поліса (винуватця) і для потерпілого.

Варіанти страхування ОСАГО: офлайн і онлайн

Раніше, коли ОСАГО страхування в Україні не існувало в онлайні, страхування було лише в офлайні. Було це досить незручно. З 2004 по 2019 рр. доводилося купувати поліси, у вигляді спеціальних бланків суворої звітності, які можна було купити тільки в офісах страхових компаній або у підзвітних страхових агентів або брокерів. Поліси суворо звітувались, мали досить високий ступінь захисту від підробок, дійсні були тільки з підписом уповноваженої особи та печаткою страхової компанії, яка мала ліцензію на здійснення ОСАГО страховок.

І ось ви є власником обов’язкового оффлайн-поліса осаго. Не втрачайте його! Адже доведеться знову їхати в офіс страхової компанії, писати заяву про втрату, і тільки потім (протягом доби) зможете отримати дублікат з підписом і печаткою. Важкувато і незручно. Але це ще не все. Офлайн поліс відразу ж після придбання не б’ється в базі МТСБУ, що спонукає засумніватися в його автентичності.

Законодавство ОСАГО онлайн

Завдяки внесеним правкам до Правил Дорожнього Руху, тепер електронні поліси абсолютно легітимні по всій території України, про що є свідчення в п.2.1. ПДР:

«Водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі: чинний страховий поліс (страховий сертифікат «Зелена картка») про укладення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або чинний внутрішній електронний договір зазначеного виду обов’язкового страхування у візуальній формі страхового поліса (на електронному або паперовому носії), відомості про який підтверджуються інформацією, що міститься в єдиній централізованій базі даних, оператором якої є Моторне (транспортне) страхове бюро України. Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтвердні документи (посвідчення) (редакція від 27.03.2019);»

Це означає, що при наявності смартфону придбати осаго страхування можна онлайн, а показувати прямо з екрану телефону. А щоб не залежати від телефону, можна роздрукувати електронний поліс на звичайному аркуші А4. І тоді поліс прийме звичний паперовий вигляд для зберігання в бардачку.

Чим ОСАГО онлайн краще за ОСАГО-офлайн

1. Придбати ОСАГО страхування онлайн можливо не виходячи з дому чи офісу.

2. Показувати поліс достатньо з екрану телефону.

3. Поліс після отримання вже в базі МТСБУ.

4. Якщо вам потрібен звичний паперовий страховий поліс осаго - просто роздрукуйте його на звичайному аркуші А4. Придбати осаго страховку онлайн – не значить не отримати бланк! Роздрукуйте та користуйтесь.

5. Електронний поліс неможливо втратити, а якщо таки втратили – просто запитайте - і вам знову пришлють новий (електронкою, без відвідування офісу).

6. Електронний поліс неможливо підробити (бо його одразу можна перевірити)

7. Купити ОСАГО страхування онлайн  дешевше офлайн поліса (бо за бланк потрібно платити)

Як можна поліпшити ОСАГО

Безумовно, ОСАГО страхування онлайн далеко не ідеальна. І головна причина - це Закон України «Про Автоцивілку». Його бажано поліпшити до європейських стандартів. Основні недоліки українського ОСАГО зараз:

Страховий поліс осаго в Україні має ліміт до 130000 грн. по майну і 260000 грн. по житті. У деяких країнах Європи цей ліміт по ОСАГО становить 1 млн.євро та вище. Якби в Україні цей ліміт підвищити хоча б до 1 млн.грн. - це б кардинально поліпшило ситуацію.

В Україні ОСАГО виплачується з урахуванням амортизаційного зносу. Це означає, що потерпілому за авто виплатять за деталі як за старі (зношені) а не як за нові.

Відсутність прямого врегулювання для всіх страхових компаній в Україні. На сьогодні з більш ніж 40 страхових компаній по ОСАГО тільки 15 компаній беруть участь в системі прямого врегулювання. Це  якщо постраждав у ДТП - можна звернутися в свою страхову компанію.

Все одно поліс поки потрібно показувати (або візуально або в паперовому вигляді). Але в цьому немає здорового глузду: нехай ті хто перевіряють - самі пробивають наявність страховки в базі. Норму (обов'язкового показування) слід спростити.

Вигідна схема страхування ОСАГО

ОСАГО авто страховка в Україні - це обов'язкова страховка для всіх водіїв (крім тих хто звільняється). Звичайно, купити ОСАГО страхування доцільніше саме онлайн. Це зручно. А головне швидко, більш надійно і як не дивно - дешевше! Для любителів справжнього паперового поліса, щоб "помацати ", доступна паперова версія електронного полісу. Все що потрібно - просто роздрукувати на аркуші А4. Перевірка моментально за QR-кодом, номерному знаку або номеру поліса. Так, ОСАГО не ідеальне, але ж ми прагнемо більшого. А при наявності додаткового покриття у вигляді ДЦО, міні-КАСКО, КАСКО, медичної страховки і т.д. ви вже зараз можете мати достатній фінансовий захист від будь-яких непередбачених обставин на «ідеальних» дорогах країни.

Придбати осаго страхування онлайн не виходячи з дому чи офісу найзручніше на всеукраїнському страховому сервісі Ринокстраховка. При цьому страховий поліс ОСАГО приходить прямо на електронну пошту онлайн. Завдяки онлайн сервісу ви можете порівняти практично всі варіанти страхування ОСАГО від провідних страхових компаній України в одному місці. Порівняти, вибрати, купити і отримати знижку - це все про Ринокстраховка. Придбати ОСАГО страховку онлайн - це зручна схема страхування ОСАГО у сучасному світі браку часу, грошей та нервів.

ПОДІЛИТИСЯ: