ОСЦПВ в Україні - що потрібно знати, щоб оформити без перешкод?

Pavlo
Pavlo N 14.07.2021
ПОДІЛИТИСЯ:

ОСАГО розшифровується як обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності. Йдеться про страховий поліс, головне призначення якого – фінансовий захист постраждалих в разі ДТП. Поліс ОСАГО гарантує, що якщо на дорозі виникнуть непередбачені обставини у вигляді аварії, страхова компанія зобов'язується частково або повністю відшкодувати замість винного заподіяний збиток майну або здоров'ю потерпілих. Щоб детальніше ознайомитися з цією страховкою, пропонуємо дізнатися, коли вона з'явилася в Україні, хто регулює діяльність страховиків, а також як і де оформити автоцивілку.

Закон про ОСАГО в Україні та важливі нюанси, пов'язані з автоцивілкою

Обов'язкове страхування відповідальності водіїв в Україні, також відоме як страховка ОСАГО, регламентує закон України про обов'язкове страхування від 01.07.2004 з поправками. Також з 7 лютого 2018 року після затвердження змін до «Положення про особливості укладання договорів ОСАГО» з'явилася можливість купити ОСАГО онлайн і отримати електронний поліс. А вже 27.03.2019 норми про електронний поліс з'явилися в Правилах Дорожнього Руху.

Послуги автоцивілки забезпечують страхові компанії України, які мають відповідну ліцензію і є учасниками Моторно Транспортного Страхового Бюро України (МТСБУ), яке, у свою чергу, регулює діяльність таких компаній і виконує ряд інших функцій. Ознайомитися з актуальним списком учасників можна за посиланням.

На відміну від повного страхування автомобіля або страхування життя, страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів не передбачає можливість вибору суми страховки. Це передбачено в Постанові Нацкомфінпослуг. Станом на червень 2021, страхові суми встановлені в розмірі 260000 грн. по життю і здоров'ю та 130000 грн. по майну.

Також є «нижня» межа відшкодування, яка називається франшизою. Франшиза в обов'язковому страхуванні відповідальності водіїв - безумовна, тобто безумовно не сплачується, якщо вона є в полісі ОСАГО. Франшиза - це сума в гривнях, яку страхова компанія не виплатить при настанні страхової події. Станом на червень 2021 вона не може перевищувати 2600 грн.

Ще один важливий момент - європротокол. Це документ, який дає право зафіксувати страхову подію (ДТП) самостійно, без участі Національної Поліції. Однак їм можна скористатися лише за певних нижче обставин: немає тілесних ушкоджень, немає алкогольного сп'яніння, в обох учасників чинні поліси ОСАГО, в ДТП визначено, хто винен і потерпілий, а сума збитку поліса ОСАГО не перевищує 50000 грн

Image Description

Як оформити ОСАГО в офісі та онлайн?

В Україні закон про ОСАГО діє з 2004 року. Водіям дали рік для покупки необхідних полісів, тому перевірку з усілякими штрафами в разі відсутності документа ввели у 2005 році. У той час автостраховка була доступна виключно в паперовому вигляді - на її оформлення часто йшло кілька днів, тому що було потрібно:

  1. Обдзвонити ліцензованих страховиків.
  2. Уточнити умови їх роботи, домовитися про візит.
  3. Прийти в призначений час з пакетом документів (паспорт і код ІПН, водійське посвідчення, техпаспорт на авто й сертифікат проходження тех. огляду).
  4. Підписати папери.

Скористатися даними способом оформлення можна й зараз, проте з лютого 2018 року, коли з'явився електронний поліс і послуга ОСАГО онлайн, багато хто воліє замовляти документ через інтернет.

ОСАГО онлайн: переваги

Поліс ОСАГО онлайн є електронним документом, який оформляється на сайтах страхових компаній або сервісах-агрегаторах. Це аналог паперового поліса, який має таку ж юридичну силу й відрізняється величезною кількістю переваг:

  • Можна показувати з екрана смартфона або планшета. Якщо раніше водіям доводилося возити з собою документ в паперовому вигляді, то сьогодні вони можуть показувати поліс з екрана свого смартфона або планшета. Перевірка чинності здійснюється так: правоохоронець або будь-який бажаючий вводить інформацію з документа й робить запит відомостей про нього в інформаційній базі. Таким чином, електронна автоцивілка позбавляє від необхідності зберігати в авто зайві папери.
  • Неможливо втратити. Страховка авто онлайн не може бути зіпсована або загублена, оскільки цей поліс доступний в електронному вигляді та навіть якщо ви випадково видалили електронний документ з пам'яті телефону, його завжди можна буде знову завантажити з електронної пошти, на яку він автоматично приходить після покупки.
  • Кожному водієві по полісу. Якщо полісом ОСАГО користується кілька водіїв в Києві, достатньо буде кожному з них переслати документ, який при необхідності можна роздрукувати й зробити з нього безліч копій.
  • Після роздруківки Е-ОСАГО стає паперовим документом. На даний момент з юридичної точки зору страховка онлайн авто нічим не відрізняється від поліса, який страхова компанія видає на бланку. Незважаючи на це, багато хто воліє користуватися паперовим варіантом. Навіть якщо купити ОСАГО в інтернеті, його вдасться роздрукувати й отримати паперовий документ - ви будете впевнені, що в разі, наприклад, розрядки смартфона у вас все одно залишиться можливість надати поліс і уникнути штрафу.
  • Моментальне занесення в базу МТСБУ після оформлення. Страховка ОСАГО, оформлена й придбана в інтернеті, автоматично реєструється в базі МТСБУ. Для її перевірки потрібно відвідати сайт policy-web.mtsbu.ua, ввести державний номер авто або номер поліса, після чого натиснути «Знайти».

Можливість швидкого порівняння всіх страхових компаній. Для порівняння всіх страхових в одному місці не виходячи з дому достатньо буде скористатися послугами спеціалізованого агрегатора Rinokstrahovka.ua. На цьому сайті у користувачів буде можливість порівняти різні пропозиції, ознайомитися з умовами роботи ліцензованих компаній і обрати, яка онлайн страховка авто краще.

Де краще оформлювати автоцивілку?

Купити страховку ОСАГО онлайн через сервіс Rinokstrahovka.ua стане вірним рішенням, яке дозволить заощадити, отримавши знижку на покупку при оформленні поліса. На сайті агрегатора доступні виключно ліцензовані МТСБУ компанії, тому можна бути на сто відсотків впевненим в достовірності документа. Щоб купити страховку онлайн, потрібно ввести необхідні параметри й ознайомитися з усіма доступними пропозиціями зі страхування з урахуванням ціни поліса ОСАГО, після чого обрати найбільш вигідний для вас варіант.

ПОДІЛИТИСЯ: