На який термін можна робити ОСАГО в Україні?

Pavlo
Pavlo N 09.02.2021
ПОДІЛИТИСЯ:

На який термін можна робити ОСАГО в Україні?

Автоцивілка ОСАГО - це обов'язкова в Україні страховка на авто по якій страхується відповідальність водіїв перед третіми особами. Страховка робиться на рік. Як правило на рік. За замовчуванням на рік. Тому що, так рідше, дешевше й зручніше. Але бувають випадки коли можна і потрібно робити страховку на авто на інший період.

Image Description
Авто страховка ОСАГО на рік
Легкові автомобілі на постійній українській реєстрації, за якими існує український техпаспорт з українськими номерами - страхуються як правило на цілий рік.Чому? Тому що так вигідніше. Оптом дешевше. Але можна було б зробити страховку і від 6 місяців, але вона обійшлася б автовласнику в 70% від річної автоцивілки. Тому всі й роблять на рік - все одно продовжувати потім.
Якщо говорити нормами Закону, то "терміну" відповідає коефіцієнт К7. Якщо страховка на авто робиться на 1 рік - то цей коефіцієнт дорівнює "1". Наведемо приклад розрахунку страхового платежу з ОСАГО автоцивілка в ІНГО з франшизою 1300 грн, з місцем реєстрації власника Київ, і об’ємом двигуна до 1600 куб.см.:
180 * 1 * 4,8 * 1 * 1,68 * 1,2 * 1 * 1 = 1741,82 грн. (термін дії 12 місяців).
Якби автовласникові необхідна була страховка на 6 місяців - то формула виглядала б наступним чином:
180 * 1 * 4,8 * 1 * 1,68 * 1,2 * 1 * 0,7 = 1219,28 грн. (термін дії 6 місяців).
Що примітно, якщо ви оформите страховку на авто онлайн на страховому агрегаторі, наприклад на rinokstrahovka.ua, то на річну страховку ви б отримали ще додаткову знижку (наприклад 10%), і тоді б фактично ви заплатили за все:
180 * 1 * 4,8 * 1 * 1,68 * 1,2 * 1 * 1 * 0,9 = 1567,64 грн. (термін дії 12 місяців з додатковою знижкою від сервісу rinokstrahovka.ua).
Як бачите з розрахунку, для автовласника який керує автомобілем на постійній українській реєстрації, вигідніше купувати обов'язковий поліс ОСАГО на 12 місяців.
Страховка ОСАГО на авто з тимчасовою реєстрацією
Поліс ОСЦПВ на авто з тимчасовою реєстрацією можна робити на період від 15 днів до закінчення терміну тимчасової реєстрації.
Страховка ОСАГО на авто з іноземною реєстрацією (Єврономера)
Для автомобілів з іноземною реєстрацією (авто на єврономерах) дозволено робити обов'язковий поліс ОСАГО від 15 днів до року. Логіка проста: навіщо іноземцю страховка на цілий рік якщо він знаходиться в Україні транзитом або тимчасово.
Автомобіль на іноземній реєстрації відноситься до так званої зони 6. Зона 6 - це випадок, коли автомобіль зареєстрований не в Україні, а в іншій країні (іноземний технічний паспорт на авто).
В Україні дуже популярні так звані автомобілі на євро номерах. Українці спеціально завозять нерозмитнені автомобілі на Єврономерах та експлуатують їх в Україні без планів поставити на облік. Але в зв'язку з неясністю законодавства автовласники “евроблях” не поспішають робити страховки на цілий рік (раптом потрібно буде терміново продати авто або поставити на облік). Тому ОСАГО на “Єврономер” часто роблять не на 1 рік, а на 1 міс., 3 міс., або 6 міс. Так виходить трохи дешевше: на місяць 20% від річного платежу, на 3 місяці - 40% від річної страховки, а на 6 місяців - 70% від річної авто страховки. Але вигідніше звичайно робити поліс ОСАГО на рік." alt="Image Description"/>

Страховка ОСАГО на мотоцикл

Часто страховку ОСАЦВ на мотоцикл роблять від 6 до 8 місяців. Так виходить трішки дешевше річного платежу. Це пов'язано з тим, що взимку мотоцикл не дуже зручно і комфортно використовувати.

А взагалі страховка ОСАГО на мотоцикл на порядок дешевше ніж на легковий автомобіль. ОСАГО на легкі мотоцикли (з об'ємом двигуна до 300 куб.см.) обійдуться на 66% дешевше ніж на малолітражний легковий автомобіль. А все тому, що шкода від впливу двоколісного транспортного засобу набагато менша ніж від чотириколісного. Адже ОСАГО - це страхування відповідальності перед третіми особами.

Поліс ОСЦПВ на причіп легкового авто

Керувати легковим автомобілем з причепом складніше ніж без нього. Тому автолюбителі не часто використовують причіп в зимовий період. Тому причіп частіше страхують на період від 6 до 8 місяців.

Поліс ОСАГО на автобус

Автобус належить до транспортних засобів який кожні 6 місяців повинен проходити Обов'язковий Технічний Контроль (ОТК). У зв'язку з цим згідно з українським законодавством поліс ОСАГО на автобус можна робити тільки до наступного ОТК. Таким чином максимальний термін ОСАГО на автобус - 6 місяців. Робити страховку ОСАГО на автобус на рік просто заборонено.

Поліс ОСАГО на вантажний авто

На відміну від автобуса вантажні автомобілі проходять ОТК раз в рік (якщо вантажопідйомність більше 2 тонн), або раз на два роки (якщо вантажопідйомність менше 2 тонн). У зв'язку з цим можуть виникнути ситуації, коли робити страховку на рік просто неможливо: наприклад якщо наступний ОТК буде менш ніж через рік. Тоді страховку ОСАГО можна робити до цієї дати.

Поліс ОСАГО страховка онлайн

На страховому сервісі rinokstrahovka.ua ви можете придбати ОСАГО страховку онлайн для легкового авто на постійній реєстрації терміном на 1 рік, для легкового авто на тимчасовій реєстрації терміном від 15 днів, для мотоциклів строком від 6 місяців, для причепів терміном від 6 місяців, для авто на єврономерах терміном від 15 днів, для вантажних авто терміном від 15 днів (до дати наступного ОТК), для автобусів терміном від 15 днів до 6 місяців (до дати наступного ОТК).

Переваги придбання ОСАГО онлайн на страховка онлайн сервісі Ринокстраховка очевидні: порівнюючи страхові компанії в одному місці, не виходячи з дому, за ціною і якістю, ви отримуєте найбільш підходяще ОСАГО онлайн з додатковою знижкою від сервісу rinokstrahovka.ua.

ПОДІЛИТИСЯ: