Все законодавство про обов'язкове страхування відповідальності водіїв

Vishwa
Vishwa S 09.07.2019
ПОДІЛИТИСЯ:
Image Description

Обов'язкове страхування відповідальності водіїв в Україні (або просто страховка ОСАГО) регламентується Законом України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів перед третіми особами" від 01.07.2004 з поправками. Згідно цього Закону, відповідальність всіх водіїв на території України повинна бути застрахована. Ознайомитися з Законом можна нижче за посиланням.

Закон України Про Автоцивілку

Послуги з даного страхування забезпечують страхові компанії України, які мають відповідну ліцензію і є учасниками Моторно Транспортного Страхового Бюро України (МТСБУ). Ознайомитися зі списком учасників можна за посиланням.

На сьогодні (липень 2019) існує 49 страхових компаній України, які мають право на здійснення обов'язкового страхування водіїв страховка ОСАГО онлайн.

Згідно вищевказаного Закону, відповідальність всіх водіїв забезпеченого транспортного засобу застрахована. Це означає, що на один транспортний засіб повинна бути тільки одна страховка ОСАГО. І не важливо кого конкретно вказано в полісі. Тому якщо купується автомобіль на вторинному ринку, велика ймовірність що страховка на нього вже є, і діє ця страховка ОСАГО до свого закінчення (просто потрібно внести деякі правки в неї). Винятком може бути ситуація, коли страховка ОСАГО оформлюється за пільгою: в такому випадку доведеться робити нову страховку ОСАГО, оскільки "пільгові" страхові поліси ОСАГО поширюються тільки на пільговиків. За пільгою придбати страховку ОСАГО можуть пенсіонери України, які є власниками транспортного засобу і які в процесі експлуатації не передають управління більше нікому. Також є категорії осіб, що звільнені від сплати обов'язкової страховки ОСАГО. Це учасники бойових дій та інваліди 1-ї групи.

Оскільки поліс страхування відповідальності водіїв ОСАГО в Україні - обов'язковий - має сенс придбати страховку ОСАГО на рік (а по закінченні року знову пролонгувати на рік і т.д.). Але буваю випадки, передбачені Законом, коли термін страхування можна скоротити. Наприклад в разі сезонної експлуатації: взимку люди рідко експлуатують мотоцикли або причепи. Або в разі Обов'язкового Технічного Контролю для вантажних автомобілів і автобусів: заборонено страхувати транспортні засоби без відповідного контролю. А в разі тимчасового перебування іноземних громадян на своїх іноземних автомобілях - страхування відповідальності на цілий рік є просто безглуздою витівкою (навіщо страхувати ОСАГО на рік - якщо проїздом тільки тиждень).

Тепер спробуємо все систематизувати щоб не було плутанини

Поділимо транспортні засоби на дві групи:

1. На постійній реєстрації (коли транспортний засіб зареєстровано в Україні, видано свідоцтво про постійну реєстрацію в Україні - український техпаспорт). Страховка ОСАГО оформлюється як правило на 1 рік, але можна від 6 місяців до 1 року. На рік вигідніше (оскільки на 6 міс. Не 50% а 70% від річної). Але на рік не всі можуть оформити поліс ОСАГО. Є транспортні засоби - які підлягають ОТК (Обов'язковий Технічний Контроль). Це всі автобуси і всі вантажні та причепи до вантажних. Їх можна страхувати тільки на термін до наступного ОТК. Наприклад, для автобусів ОТК проходить кожні 6 місяців. Тому автобуси взагалі не можна страхувати на термін більше 6 місяців.

2. На тимчасовій реєстрації або на іноземній реєстрації або без реєстрації (коли авто на "червоних" номерах, без номерів, на іноземних номерах, на тимчасових номерах). Можна придбати поліс ОСАГО на будь-який термін від 15 днів до року. Але це не означає що якщо 15 денна страховка закінчується - вона стає необов'язковою. Штрафи за відсутність полісів аналогічні автомобілям на постійній реєстрації.

Головне щоб авто на будь-якій реєстрації експлуатувалося зі страховкою ОСАГО на території України.

Тепер з приводу відшкодування. Страхова сума з автоцивілки. На відміну, скажімо, від повного страхування автомобіл. або страхування життя, в обов'язковому страхуванні відповідальності не можна вибирати на яку суму страхувати. Все це передбачено в Постанові Нацкомфінпослуг. Не більше, не менше, страхові суми (вони ж максимальний розмір відшкодування) встановлені в розмірі: 260000 грн. по життю і здоров'ю та 130000 грн. по майну.

Також є "нижня" межа відшкодування, яка називається франшизою. Франшиза в обов'язковому страхуванні відповідальності водіїв - безумовна, тобто безумовно не сплачується якщо вона є в полісі ОСАГО. Франшиза - це сума в гривнях яку страхова компанія не виплатить при настанні страхової події. На сьогодні за Законом вона не може перевищувати 2600 грн. Для клієнта краще придбати поліс ОСАГО з франшизою НУЛЬ, оскільки в такому випадку страхова компанія її "сплатить".

Ще один важливий момент - європротокол. Це документ, який дає право зафіксувати страхову подію (ДТП) самостійно, без участі Національної Поліції. Але їм можна скористатися лише за певних нижче обставин: немає тілесних ушкоджень, немає алкогольного сп'яніння, у обох учасників діючі поліси ОСАГО, в ДТП визначено хто винен і потерпілий і сума збитку поліса ОСАГО не перевищує 50000 грн.

Європротокол можна оформити в паперовому варіанті (див. Нижче Рис.1) або в електронному вигляді

Мал.1 Зразок Європротоколу по ОСАГО

Придбати ОСАГО можна в паперовому та електронному вигляді. Електронні поліси ОСАГО мають ряд переваг перед традиційними паперовими полісами ОСАГО. По-перше, страховка ОСАГО онлайн оформляється в лічені хвилини в будь-якому місці де є інтернет. По-друге, страховка ОСАГО онлайн моментально перевіряється в базі МТСБУ. По-третє, придбати ОСАГО онлайн дешевше на страховому зібранні, такому як Ринокстраховка, оскільки в одному місці ви порівнюєте всі варіанти і отримуєте додаткову знижку від сервісу. Ну і по-четверте, електронний поліс ОСАГО онлайн ви завжди зможете роздрукувати, зробивши його паперовим.

ПОДІЛИТИСЯ: