Вибір страховика - як не помилитися, купуючи страховий поліс?

Pavlo
Pavlo N 22.04.2021
ПОДІЛИТИСЯ:

Вибір страховика - як не помилитися, купуючи страховий поліс?

На даний момент за увагу та гаманець українського страхувальника змагаються понад 40 різних страхових компаній. І хоча бурхливі 90-ті залишилися далеко позаду, недовіра до фінансових інститутів все ще є серйозним бар'єром для повсюдного використання страхових. Негативний досвід застерігає багатьох від використання сучасних фінансових інструментів, що в свою чергу гальмує розвиток ринку страхування.

Навіть якщо врахувати, що не всі збанкрутілі компанії були послідовниками Мавроді, а просто невірно розрахували свої сили і встановили нереальні тарифи або самі постраждали від дій шахраїв.

З усіх клієнтів страхових компаній, тільки страхувальники ОСЦПВ (або ОСАГО, автоцивілка) можуть не побоюватися банкрутства страховиків - виплати ОСАГО виробляються із спеціального фонду МТСБУ. А ось власники полісів КАСКО, страхування життя або нерухомості повинні бути уважні при виборі страхової компанії.

Image Description

Так, з метою убезпечити інтереси існуючих страхувальників, з 20 квітня тимчасово призупинено ліцензії ОСАГО чотирьох страхових компаній: ТДВ "СК" Ю.Ес.Ай. ", ПрАТ" СГ "Ю.БІ.АЙ.-КООП", ТДВ "МІЖНАРОДНА СТРАХОВА КОМПАНІЯ ", ПрАТ" СК "ГЛОБАЛ ГАРАНТ".

Через свою обов'язковість, ОСАГО - найбільш популярний страховий продукт. Він є своєрідним маркером стану всього ринку страхування в Україні.

По виплатах ОСАГО можна судити, яка компанія заслуговує довіри, а яка викликає сумніви в здатності виконати взяті на себе фінансові зобов'язання.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" глава Національної асоціації страховиків України (НАЦУ) Денис Ястреб прямо заявив про загрозу того, що в 2021 році 30% компаній ринку можуть припинити свою діяльність, причому деякі - раптово.

Таким чином можна очікувати, що найближчим часом відбудеться серйозний перерозподіл ринку страхування ОСАЦВ між страховими компаніями. Від гравців, які залучили максимум клієнтів, не піклуючись про здатність забезпечити якісне обслуговування зобов'язань по виплатах, до тих страховиків ОСАГО, що не демпінгують, а постійно, рік за роком, займаються побудовою якісного обслуговування клієнтів.

На що звернути увагу при виборі страхової компанії:

  1. Занадто низька ціна
  2. Термін роботи на ринку
  3. багатопрофільність
  4. Фінансові показники
  5. Рівень в рейтингах
  6. Відгуки клієнтів

Занадто низька ціна

Звичайно, в ситуації, коли покупець обмежений в коштах, першим фактором схильності до будь-якого товару є його доступна вартість. Проте низька ціна свідчить про обмеження страхового покриття. Добре, якщо ви дізналися про це до укладення договору і зробили усвідомлений вибір. А не після настання страхового випадку. Якщо низьку вартість послуги пропонує маловідома компанія, це повинно насторожити.

При цьому висока ціна на послуги страхування сама по собі нічого не гарантує. Заявити високу вартість послуг може будь-яка компанія. Хоча, ймовірність банкрутства великого страховика значно менше.

Термін роботи на ринку

Довгожительство на ринку - солідний козир на користь страхової компанії. Однак слід довіряти не тільки інформації на корпоративному сайті, а й перевірити історію згадки в ЗМІ. Адже завжди є можливість, що в якийсь момент компанія змінила власника, а з ним і фінансову модель і стратегію обслуговування клієнтів.

Різноманітність послуг

Багатопрофільні компанії, які пропонують відразу кілька напрямків страхових послуг, вважаються більш надійними і стабільними, адже їх ризики диверсифіковані.

Фінансові показники

Фінансові показники компанії, розмір статутного капіталу, інформація про топ-менеджерах, акціонерів і прихованих бенефіціарів - якщо знайти і проаналізувати цю інформацію, ви точно убезпечите себе від несподіванок.

Один з найважливіших фінансових показників страхової компанії - фінансова стійкість. Це здатність виконувати прийняті на себе зобов'язання в рамках підписаних договорів страхування незалежно від зміни економічної кон'юнктури. Ніякі зовнішні обставини не повинні відбитися на клієнтах, і перешкодити компанії вчасно здійснювати виплати за полісами страхування.

Тобто базисом, який забезпечує достатній рівень фінансової стійкості, служить розмір статутного капіталу страхової організації і накопичених страхових резервів, а також система перестрахування.

Важливо враховувати, що якщо страховик веде багатопрофільну діяльність і пропонує на ринку відразу кілька видів страхування, то з метою мінімізації ризиків, резерви по кожному окремому виду страхування повинні бути сформовані окремо.

Рівень в рейтингах

Якщо ви не готові піти шляхом попередньої рекомендації і витратити час на пошук і аналіз даних про страхові компанії (адже для прийняття кваліфікованого рішення, їх потрібно опрацювати не одну і не дві), довіртеся тим, хто робить це професійно. 

Рейтинги страхових компаній формуються на основі безлічі показників. Як правило, на них впливає загальна сума і кількість проведених виплат, виплата страхових премій, якість взаємодії з клієнтами, відгуки, фіскальні звіти. В рамках рейтингів за окремими видами страхування можуть враховуватися спеціальні параметри.

Особлива довіра, звичайно, до рейтингів, які складаються не комерційними агентами, а державними органами нагляду і регулювання. Так МТСБУ 1 раз на квартал оновлює свій рейтинг довіри страхових компаній - провайдерів ОСАГО.

Звичайно, високий рівень в рейтингу - це нагорода за минулі заслуги, але це вже серйозна підстава для формування довіри до компанії.

Відгуки клієнтів

Відомо, що задоволені клієнти рідко залишають відгуки. Тому звертайте увагу не стільки на кількість претензій, скільки на те, чим саме незадоволені страхувальники, яка була реакція на критику з боку компанії, і як зрештою вирішилася проблемна ситуація.

ПОДІЛИТИСЯ: