5 речей що потрібно знати про автоцивілку

Pavlo
Pavlo N 10.12.2020
ПОДІЛИТИСЯ:

Традиційний це або електронний поліс ОСАГО, не має значення, якщо ви не знаєте 5 основних моментів про ОСАГО, які бажано знати перед оформленням полісу Автоцивілки.

Image Description

Страхування відповідальності водіїв перед третіми особами є обов'язковою умовою за законом для управління наземними транспортними засобами в Україні за Законом, і є найбільш економічним варіантом страхового покриття, яке ви можете отримати. Ось кілька речей, які ви повинні знати про страхування відповідальності ОСАГО, перш ніж купити його. І хоч паперовий або електронний поліс ОСАГО - це обов'язкова умова перебування за кермом в Україні згідно з п. 2.1 ПДР України, але воно має велику цінність для кожного водія.

1. Що таке автострахування постраждалих третіх осіб (ОСАГО)?

Страхування відповідальності ОСАГО - це вид страхування, при якому страхова компанія погоджується відшкодувати збиток постраждалій особі, якщо власник або користувач полісу ОСАГО притягнутий до відповідальності за матеріальний збиток або травми, завдані потерпілій третій стороні. Наприклад, якщо ви врізалися в іншу машину і ДТП сталося з вашої вини, то ваша відповідальність перед водієм іншої машини буде покрита, хоча ви не зможете вимагати відшкодування збитків за власним авто.

2. Що покриває ОСАГО?

Обов'язкове страхування відповідальності водіїв перед третіми особами страхує відповідальність водія від таких ризиків:

2.1 Тілесні ушкодження, травми, втрата працездатності третіх осіб

2.2 Матеріальні збитки власності третіх осіб

3. Як відбувається виплата по ОСАГО на практиці?

Якщо сталася ДТП, то необхідно зафіксувати страхову подію. Бажано відразу але не пізніше 3 робочих днів з моменту події, зафіксувати страхову подію шляхом заяви в страхову компанію. У свою чергу потерпілий так само звертається в страхову компанію винуватця.

Потрібно зафіксувати ДТП згідно ПДР. Залежно від характеру ушкоджень та інших факторів визначається спосіб фіксації: або за допомогою поліції або за допомогою Європротоколу. Зафіксувати подію за допомогою європротоколу можна в наступних випадках:

  • якщо в ДТП немає тілесних ушкоджень;
  • якщо збиток потерпілому не перевищує 50 000 грн.;
  • якщо у обох учасників ДТП є діючі поліси ОСАГО;
  • якщо обидва учасники ДТП домовилися хто правий, а хто винен в ДТП;
  • якщо в учасників ДТП немає ознак алкогольного сп'яніння.

Якщо є невідповідність хоча б по одному з перерахованих вище пунктів, ДТП потрібно фіксувати за допомогою поліції. Потрібно викликати поліцію на місце події. Поліція повинна скласти схему пригоди та протокол правопорушення.

Після цього потрібно звернутися в страхову компанію винуватця для отримання страхового відшкодування. Для цього аварійний комісар страхової компанії оглядає збитки потерпілого та складає акт огляду, в якому вказує видимі пошкодження авто.

Після отримання всіх необхідних документів від винуватця, від потерпілого й про ДТП, страхова компанія, на підставі акту огляду та висновку ліцензованого оцінювача, якщо необхідно, здійснює страхове відшкодування на СТО або на рахунок постраждалого в ДТП.

4. На яку суму відшкодування збитків по ОСАГО може розраховувати потерпілий?

Згідно Закону України від ОСЦПВ, страхова компанія несе відповідальність перед постраждалими на суму до 260 000 грн. по життю і здоров'ю потерпілих і до 130 000 грн. по майну потерпілих. Також сума відшкодування може бути зменшена на безумовний розмір франшизи за полісом ОСЦПВ. Якщо інше не передбачено законодавством, страхова компанія здійснює відшкодування з урахуванням амортизаційного зносу запасних частин за середньо-ринковими цінами СТО.

5. Що страхова компанія не покриє

По-перше, страхова компанія по ОСАГО несе відповідальність тільки перед третіми особами, це означає що відшкодування збитку по автомобілю винуватця лягає виключно на винуватця.

Страхова компанія не покриває облік амортизаційного зносу деталей, якщо інше не передбачено законодавством. Це означає що якщо потерпілому необхідно буде замінити непридатну до ремонту деталь - на нову, йому не вистачить на неї грошей. Грошей вистачить на таку ж, але б / у деталь.

Страхова компанія не покриє збитки понад 130 000 грн. по ремонту авто.

Страхова компанія не буде відшкодовувати збитки які не пов'язані зі страховою подією (тобто деталі які пошкодилися не в цьому ДТП).

Тепер ви знаєте 5 основних моментів про ОСАГО. Ви озброєні знанням і тепер можете купити страховку на авто ОСАГО навіть не виходячи з дому. Тепер ви можете це зробити в режимі онлайн. Тому що електронний поліс ОСАГО в Україні має таку ж легітимність як і паперовий поліс з 27.03.2019. Страховка онлайн авто доступна на єдиному сервісі автоцивілок РИНОКСТРАХОВКА. Завдяки онлайн сервісу, вам доступна така ж страховка авто як і в офісах страхових компаній, тільки ціна дешевше при незмінній якості. Але купити обов'язкову страховку на авто набагато швидше в режимі онлайн не виходячи з дому. Таким чином ви зможете купити страховку на авто з додатковою знижкою від сервісу РИНОКСТРАХОВКА. Для цього скористайтеся сервісом РИНОКСТРАХОВКА. Порівняйте і придбайте найбільш підходяще ОСАГО серед більш ніж 20 страхових компаній в одному місці. І отримаєте додаткову знижку від сервісу. Обов'язкова страховка онлайн на авто - це також і надійно: після отримання полісу ви можете моментально його перевірити в базі МТСБУ. Страховка онлайн на авто - це безпечно: онлайн поліс неможливо підробити. Страховка онлайн на авто - це найвигідніша ціна: ви економите не тільки гроші (електронний поліс ОСЦПВ дешевше паперового), але й час: вам не потрібно їхати в офіси страхових компаній.

ПОДІЛИТИСЯ: