10 міфів про автострахування

Pavlo
Pavlo N 10.12.2020
ПОДІЛИТИСЯ:

Купуючи автострахування, важливо розуміти структуру страхових внесків та фактори, що впливають на розмір страхових внесків і якість страхового покриття. Але іноді стає важко відрізнити факт від вимислу, оскільки, як і в інших сегментах, сектор автострахування також має свої домисли та міфи. Відсутність належного розуміння автомобільного страхування може вплинути на невірний вибір страхового продукту, а в наслідку отримати негативний досвід страхування.

Більш того, міфи про страхування, будь-то автомобіль, будинок, здоров'я або відповідальність, відіграють значну роль, щоб поставити вас в скрутне становище. Через свою нереалістичність, міфи приносять шкоду, а ніж користь.

У цій статті ми розвінчаємо 10 міфів, пов'язаних з автострахуванням, які можуть допомогти вам розібратися і знайти найбільш оптимальне страхування.

Image Description

Міф 1. Я використовую старий автомобіль, тому мені не потрібна автостраховка

Реальність: Поліс обов'язкового страхування відповідальності власників транспортних засобів є обов'язковим згідно із законом з 2004 року в Україні, незалежно від того, старий автомобіль або новий. Тому застраховані по ОСАГО повинні бути всі водії на дорогах України незалежно від віку транспортних засобів.

Навіть добровільне страхування КАСКО для старих автомобілів - це реально і актуально. Ви можете подумати, що низька відновлювана вартість старого автомобіля не виправдовує грошові вкладення на покупку комплексного страхування, але пам'ятайте, що старі автомобілі мають високу ймовірність крадіжки через попит на запчастини. Більш того, старі автомобілі легше вкрасти. А що говорити про стихійні лиха, падіння дерев, протиправні дії або ДТП: все одно доведеться відшкодовувати збиток за свій безцінний, хоч і уживаний автомобіль, не викидати ж його на смітник?

Міф 2: Автострахування покриває лише збитки вчинені не з моєї вини

Реальність: якщо у вас поліс автоцивілки (ОСЦПВ або ОСАГО), то це не страхування автомобіля - а страхування вашої відповідальності перед третіми особами. Якщо ви будете винні в ДТП, то ОСАГО дійсно покриє збитки постраждалим, але не вам. Але якщо ж мова йде про автострахування КАСКО, це означає, що ви застраховані від ДТП не тільки без провини але і з вини, за умови, що у вас є дійсне водійське посвідчення, і поліс КАСКО передбачає покриття цих ризиків. За допомогою комплексного автострахування КАСКО ви можете отримати покриття для свого автомобіля в разі пошкоджень, крадіжки, стихійних лих пожежі і т.д. Однак категорично заборонено, якщо аварія сталася під впливом алкоголю або наркотиків. Крім того, використання транспортного засобу повинно відповідати тому, що зазначено в договорі страхування КАСКО. Наприклад, якщо ви використовуєте свій особистий автомобіль в якості таксі, але не вказали про це в договорі, відшкодування не чекайте. Або якщо в договорі вказані помилкові дані автомобіля. У будь-якому випадку, ми рекомендуємо вам ознайомиться з умовами договору перш ніж його купувати, а саме з правами, обов'язками, винятками і ризиками які покриваються за договором автострахування КАСКО.

Міф 3: Я не можу купити автостраховку в іншій страховій компанії, так як я втрачу накопичені знижки за безаварійність

Реальність: Якщо ви не знаєте, знижка за безаварійність (система Бонус-Малус) раніше застосовувалася в страхуванні ОСАГО, це свого роду нагорода, яку надає страхувальнику страхова компанія за кожен рік без аварійності. Але максимальна знижка не повинна була перевищувати 20%. Але з огляду на високу конкуренцію на ринку, компанії почали автоматично застосовувати ці знижки для всіх клієнтів. Тому фактично цей коефіцієнт скасували 22.09.2019. Тому на сьогодні можете сміливо страхуватися в будь-якій компанії: кожна компанія запропонує вам мінімально-можливу ціну. А на страховому сервісі Ринокстраховка, ви зможете не тільки порівняти всі пропозиції, але ще і отримати додаткову знижку від сервісу. Пам'ятайте, рейтинг страхових компаній ОСАГО у вас завжди під рукою завдяки онлайн сервісу РИНОКСТРАХОВКА.

Схожа ситуація з добровільного страхування КАСКО: щороку за клієнта йде боротьба між страховими компаніями, тому якщо клієнт не був помічений раніше в шахрайстві і не був занадто збитковий для страхових компаній, хвилюватися нема чого. А страховий агрегатор допоможе вам отримати максимальну знижку від страхових компаній.

Міф 4: Якщо у мене стара машина, мені достатньо автоцивілки

Насправді: поліс автоцивілки ОСАГО покриває тільки шкоду, завдану третім особам, і не відшкодовує шкоди вашому автомобілю. Ми радимо вам планувати додатковий страховий захист для вашого автомобіля, враховуючи його технічний, візуальний та функціональний стан, а не його вік.

Міф 5: Автостраховка робиться персонально, тому при зміні власника потрібно робити нову автостраховку

Реальність: насправді автостраховка відповідальності ОСАГО діє на всіх осіб, хто керує транспортним засобом на законних підставах. Тому при зміні власника не обов'язково робити нову страховку ОСАГО (оскільки страховка діє не персонально "тільки на власника" і як би на всіх водіїв). Просто якщо в полісі потрібно змінити дані зробіть це, звернувшись до свого страхового консультанта для переоформлення. Ви завжди зможете перевірити автоцивілку і правильність введених даних авто самостійно на офіційному сайті МТСБУ. Що стосується КАСКО, то потрібно переконатися в тому на кого конкретно воно поширюється, оскільки КАСКО це добровільне страхування.

Міф 6: Ваша авто страховка покриває всі збитки, завдані вами

Реальність: Зазвичай, але не завжди так. Наприклад, якщо ви викриті у керуванні в нетверезому стані - це відмова у виплаті. Або втеча з місця події. Або грубі порушення ПДР. З повним переліком винятків, прав і обов'язків вам попередньо потрібно ознайомиться в вашому договорі страхування.

Міф 7: Для поліції головне наявність поліса, якість поліса вони не перевіряють

Якщо виявиться що в полісі допущена помилка в номері кузова або в населеному пункті реєстрації власника, то страхове покриття не діє в повному обсязі. Це може бути підставою для поліції застосувати штраф.

Міф 8: Мені потрібно купити окремий поліс, якщо у мене з'явився новий водій

Реальність: обов'язкове страхування ОСАГО поширюється на всіх водіїв на законних підставах. Тому все що потрібно новому водієві - це наявність діючих прав на керування. І ніякого нового полісу купувати вже не треба. Головне переконатися в правильності введених даних авто: ви завжди зможете перевірити автоцивілку онлайн на сайті МТСБУ. Що стосується страхування КАСКО, якщо навіть там немає покриття на всіх водіїв, зверніться в компанію для укладення додаткової угоди до договору з метою додавання нового водія.

Міф 9: У разі аварії мені доведеться заплатити зі своєї кишені, а потім пройти складний процес врегулювання і отримання відшкодування збитків

Реальність: платите ви чи ні, ваша вимога буде схвалена (якщо воно відповідає умовам договору страхування). Більш того, до проведення ремонтно-відновлювальних робіт, потрібно показати авто аварійному комісару компанії, щоб він зміг зафіксувати розмір збитків. Після цього, надійні страхові компанії досить оперативно здійснюють відшкодування прямо на СТО за вашою вимогою. Перед оформленням страховки використовуйте рейтинг страхових компаній осаго та каско авто страхування.

Міф 10: легше заплатити відшкодування "на дорозі" ніж чекати відшкодування від компанії

По-перше, за Законом, відповідальність повинна нести страхова компанія винного учасника ДТП. Тому "нерозумно" не скористатися цією можливістю, адже відповідальність винуватця застрахована. По-друге, ніхто не має права вимагати або просити гроші відразу в момент ДТП, це протизаконно. По-третє, процедура відшкодування збитку досить проста і зрозуміла, все що потрібно це просто слідувати договору страхування і інструкціям дії при ДТП. Якщо ж ваш автомобіль застрахований по КАСКО, дочекайтеся виплати від страхової компанії, адже в цьому і полягає страхування.

Висновок

Перш ніж робити висновки про страхування рекомендуємо звернеться до договору страхування або до свого страхового консультанта. Більшість вигадок і міфів не мають нічого спільного з реальністю. А деталі й точний рейтинг страхових компаній з осаго ви можете знайти на єдиному страховому сервісі Ринокстраховка. Ви можете порівняти і вибрати найбільш підходяще осаго, створивши свій імпровізований рейтинг страхових компаній осаго згідно ваших параметрів. І найголовніше ви можете це зробити в режимі онлайн. При цьому перевірка автоцивілки відбувається за лічені секунди на офіційному сайті регулятора МТСБУ. На відміну від бланкового полісу ОСЦПВ, електронна онлайн страховка авто моментально з'являється в базі: перевірка автоцивілки відбувається за кілька секунд по номерному знаку або номеру поліса. Перевірити автоцивілку можна навіть по QR-коду зазначеного в правому нижньому кутку електронного полісу. Онлайн страховка авто - це і надійно і швидко і вигідно. Покупка не виходячи з дому, порівняння провідних страхових компаній в одному місці, додаткова знижка і моментальна перевірка автоцивілки - все це говорить про те що онлайн страховка авто ОСАГО - це найкраще рішення страхування відповідальності перед третіми особами в Україні.

ПОДІЛИТИСЯ: