Що таке найкраще накопичувальне страхування життя

Ashish
Ashish S 15.10.2020
ПОДІЛИТИСЯ:

Що таке найкраще накопичувальне страхування життя?

Як можна накопичувати гроші

Що означає “накопичення” плюс “страховка”

Надійність страхування вище банківського депозиту

Альтернативна пенсія, або НСЖ проти НПФ

Ваш український онлайн фінансовий консультант

Для більшості українців, єдина реальна надія на доходи в старості - Пенсійний фонд. Однак у світлі майже остаточного провалу пенсійної, та й медичної реформ, стає очевидним: сподіватися на істотні збільшення виплат - марно. Підвищення віку пенсії, посилення вимог до трудового стажу - тільки перші "дзвіночки" й краще заздалегідь розглянути різні варіанти фінансового захисту, в тому числі всі доступні плани страхування життя, які допоможуть накопичити на старість. Експерти теж вважають, що сподіватися на державну пенсію щонайменше - недалекоглядно. Найоптимістичніший прогноз Світового банку для України: через 20 років пенсія від держави в кращому випадку складатиме 20% від заробітку громадян, тому варто якомога раніше почати формувати її самостійно. Причому чим раніше - тим краще.

Image Description

Як можна накопичувати гроші

Способів забезпечити собі безбідне життя на пенсії існує декілька.

По-перше, можна відкрити банківський депозит, хоча ставлення українців до банківської системи неоднозначне. Згідно зі статистикою, половина українців не довіряє банкам. Дві останні кризи, неодноразові обвали гривні й гучні банкрутства банків зіграли свою роль, збільшивши недовіру громадян до банківської системи в 2 рази. Та і як спосіб накопичення, цей варіант досить сумнівний. Занадто велика спокуса в будь-який момент зняти і витратити накопичені гроші.

По-друге, можна задуматися про самостійне формування особистих інвестицій. Інвестувати можна в акції, облігації, нарешті, в нерухомість. Відносно перших двох варіантів, пік популярності на них припав на 2008 рік, однак подальший обвал фондового ринку значно остудив запал інвесторів. Інвестиції ж в нерухомість, серед абсолютної більшості населення, безумовно вважається найнадійнішим пенсійним капіталом. Правда гарантій до пенсії накопичити навіть на скромне житло немає ніяких.

Ще один варіант - накопичувальне страхування життя, розкіш придбати яке можуть зараз дозволити собі громадяни з різним доходом. Це не просто найкращий поліс страхування життя, а довгострокова система накопичення, проміжний варіант між банківським вкладом і звичайним страхуванням життя від нещасних випадків. На Україні воно тільки розвивається, в той час, як на Заході воно популярне вже кілька десятків років. Частка заощаджень в накопичувальне страхування середньостатистичної європейської сім'ї становить від 3-х до 10% щомісячного доходу. А роботодавці усього світу використовують кращі плани страхування життя, як один з найпотужніших інструментів мотивації працівників.

Відмінна риса такого виду страхування від інших варіантів інвестування в своє майбутнє в тому, що клієнт отримує гроші при будь-якому розкладі: стався страховий випадок або ж клієнт благополучно дожив до кінця договору.

Що означає “Накопичення” плюс “Страховка”

Накопичувальне страхування працює за класичною схемою: страхувальник сплачує регулярні страхові внески в свій найкращий поліс страхування життя. Приблизно 60-70% від суми відправляється в накопичувальний резерв. Ці гроші будуть гарантовано збережені та виплачені клієнту після закінчення встановленого терміну дії страховки. На цю ж частину внеску нараховується інвестиційний дохід, надійність якого гарантується законом «Про страхування». Решта 30-40% йде на безперервне страхування життя на протязі всього періоду накопичення.

Кінцевий капітал повертається до страхувальника після закінчення зазначеного терміну дії договору. Причому крім власних заощаджень клієнту нараховується бонус у вигляді складних відсотків. Гарантований дохід НСЖ - 4% річних (наразі в середньому ми маємо 12-18% в залежності від додаткових умов страхування).

Якщо в період дії поліса з клієнтом настає нещасний випадок, в цьому випадку весь капітал отримує спадкоємець, заздалегідь зазначений в полісі.

Ціна поліса залежить від таких факторів, як вік застрахованого, його стать, стан здоров'я, регулярність внесків, строк накопичень, включення в контракт додаткових опцій і багато чого іншого.

Відносно віку, більшість програм подібного страхування розраховані на клієнтів не старше 75 років. Хоча деякі кращі схеми страхування життя пропонують страховку до 85 років, і навіть до 100 років. Якщо ж з клієнтом станеться нещастя, а він зробив всього лише пару платежів, компанія все одно протягом 30 днів виплатить спадкоємцю повну суму покриття. Це вигідно відрізняє такий внесок від депозитного.

Надійність страхування вище банківського депозиту

Незважаючи на те, що на перший погляд, декларований рівень прибутковості накопичувальних страховок трохи нижче, ніж у банківських вкладів, кілька істотних переваг роблять такі доступні плани страхування життя драйверами страхового ринку:

  • страхуючи життя таким чином, клієнт одночасно досягає дві різні цілі. Він не тільки захищає своє життя, а й робить планові накопичення, які примножуються з часом. Банківський же депозит це просто накопичення: власні гроші плюс відсотки;
  • додаткові опції дозволяють «конструювати» накопичувальне страхування життя під конкретні запити клієнта. Наприклад, можна включити захист на випадок хірургічних операцій і нещасних випадків: травм, опіків і т. д;
  • сума і регулярність внесків є фіксованими і не змінюються з часом. Термін договору досить тривалий, щоб зробити серйозні накопичення - від 5 до 40 років. У той час як максимальний термін депозиту в більшості банків - не більше 2-х років.

Якщо клієнт з якихось причин припиняє сплату страхових внесків просто зупинивши виплати, якщо це станеться після 3-х років співпраці, гроші нікуди не дінуться! Але в такому разі не відбувається головної функції страхування і накопичення. Зазвичай подібне відбувається внаслідок невірної оцінки своїх фінансових можливостей або скорочення доходів. Проте є кілька варіантів вирішення подібних проблем. Один з них - зменшення суми регулярних платежів. Також правильно оформлений кращий поліс страхування життя дозволяє взяти канікули, на час яких можна "заморозити" договір.

Альтернативна пенсія, або НСЖ проти НПФ

Ще один спосіб формування «фінансової подушки» - такий накопичувальний довгостроковий інструмент, як недержавний пенсійний фонд. На перший погляд, НПФ вирішує те ж саме надзавдання, що й накопичувальне страхування життя (НСЖ): зберегти накопичення і самостійно забезпечити гідну старість. Але різниця між ними все ж суттєва. Перш за все, кращі плани страхування життя, крім можливості накопичити пристойну суму до конкретної дати, дають клієнту можливість захистити своє життя і здоров'я від форс-мажорів на період дії програми.

З офіційних заяв і НПФ, і НСЖ слід, що своїм основним завданням вони вважають не високі інвестиційні доходи, а гарантоване збереження коштів клієнта та мінімізацію його фінансових ризиків. За фактом, дух змагання в прибутковості все ж має місце бути. І якщо основні інвестиції страхових компаній - банківські депозити, то прибутковість НПФ більше залежить від стабільності фондового ринку, на який вони орієнтуються. Якщо в період зростання фондового ринку, прибутковість НПФ нерідко навіть вище депозитних ставок в два і більше разів, то в період його падіння може вийти в мінус. Тому вирішити  що все ж таки вигідніше - практично неможливо. Але ясно одне: накопичувальне страхування життя виконує більше функцій.

Ваш український онлайн фінансовий консультант

Висновки напрошуються самі собою: якщо якомога раніше не почати робити інвестиції в своє майбутнє - швидше за все в старості доведеться розраховувати тільки на пенсію від держави. Вибираючи кращі схеми страхування життя - ви вибираєте оптимальну інвестиційну стратегію і грамотно вкладаєте гроші, при цьому уникаючи непотрібних витрат й ризиків.

НСЖ гарантовано веде своїх клієнтів до бажаних цілей, незважаючи на стихійні зміни економіки нашої, поки ще не стабільної, держави.

Так, ми згодні: будь-яка страховка - певний ризик, причому не тільки для клієнта, але і для страхової компанії. Тому що по суті обидва платять за те, що може не відбутися. Але кожен клієнт може бути впевнений, що професійні фінансові консультанти застосовують весь свій досвід й знання в інтересах клієнта й надають професійну підтримку на кожному етапі взаємовідносин. А тепер все можливо зробити в онлайні. Ринокстраховка може бути вашим першим онлайн фінансовим консультантом з накопичувального страхування життя.  

ПОДІЛИТИСЯ: