Як формується і від чого залежить ціна автоцивілки?

Pavlo
Pavlo N 14.07.2021
ПОДІЛИТИСЯ:

ОСЦПВ є однією з тих фінансових послуг, вартість якої формується для кожного клієнта в індивідуальному порядку. Без попереднього розрахунку не вдасться дізнатися, яка ціна страхового поліса на авто. Якщо ж вивчити, від чого залежить його вартість, можна буде зрозуміти, скільки необхідно буде заплатити за документ.

Хто може оформити ОСЦПВ зі знижкою?

У ЗУ про обов'язкове страхування(13 стаття) міститься інформація про пільги для певних категорій осіб. Мова йде про:

  • Пенсіонерів. Вони зможуть придбати страховий поліс на авто з 50% знижкою.
  • Інвалідів. 50% знижка належить інвалідам 2 категорії (якщо поліс оформляється на транспорт з об'ємом двигуна не більше 2500 куб. см). Звільнені від необхідності оформлення автоцивілки люди, які отримали інвалідність під час військових дій, а також інваліди 1 категорії, які особисто керують транспортним засобом. До осіб, які керують машиною в присутності інваліда 1 категорії, не пред'являється вимога про наявність поліса.
  • Учасників бойових дій. Люди, які беруть участь в бойових діях, можуть розраховувати на 50% знижку, якщо вони пересуваються на автомобілі з об'ємом двигуна не більше 2500 куб. см.
  • Чорнобильців. При наявності посвідчень 1 або 2 категорії (підтверджують, що особа постраждала під час Чорнобильської катастрофи) можливе оформлення страховки з 50% знижкою. Транспортний засіб повинен мати двигун об'ємом не більше 2500 куб. см.
  • Всіх, хто оформить поліс автоцивілки на страховому агрегаторі Rinokstrahovka - до кожного полісу сервіс гарантовано застосовує знижку.

Від чого залежить ціна автоцивілки?

Ціна страховки на авто залежить як від базового тарифу, встановленого державою, так і від коефіцієнтів, що також формуються законодавчо. Коефіцієнтами називають доповнення і уточнення, що підвищують або знижують кінцеву ціну:

  • К1 (тип транспортного засобу). Це незмінний коефіцієнт, на який власник ТЗ не може вплинути. К1 залежить від об'єму двигуна транспортного засобу (електромобілі - 0.9, 1600 куб. см - 1, більш ніж 3000 куб. см - 1.82).
  • К2 (територія). На даний коефіцієнт впливає місце реєстрації власника авто. Причому варто відзначити, що прописка водія тут не має значення. Враховується лише адреса реєстрації власника з техпаспорта на машину. У великих містах коефіцієнт становитиме 3.5-4.8, у малонаселених - 1-2.8.
  • К3 (сфера використання авто). Приватна особа з легковим авто може розраховувати на коефіцієнт 1, у випадку ж з юридичним він складе 1.1-1.4.
  • К4 (вік водія і стаж). З 22.09.2019 даний коефіцієнт не використовується страховими компаніями, тому стаж водіння не впливає на ціну страховки. Зараз К4 використовується компаніями для коригування ціни поліса - це зовсім не пов'язано зі стажем водіння.
  • К5 (період експлуатації авто). Ціна страховки поліса, оформленого на півроку, знизиться, тому що К5 становитиме 0.7. При використанні транспорту протягом всього терміну ОСАГО коефіцієнт підвищиться до 1. Цей коефіцієнт актуально застосовувати для сезонного використання транспортних засобів, наприклад, для мотоциклів або причепів в літню пору.
  • К6 (дії водіїв). Раніше особи, які були замішані в обмані страхових компаній, могли розраховувати на коефіцієнт 1. Якщо шахрайські дії мали місце бути, К6 зростав до 2. Зараз цей коефіцієнт застосовується зовсім по-іншому: компанії використовують його для швидкої зміни тарифної політики. Причому він зовсім не пов'язаний з шахрайством клієнта. Просто ще один фактор, який можна застосовувати для коригування ціни поліса.
  • К7 (термін дії договору). Ціна страхового поліса знизиться, якщо термін дії складає 15 днів (0.15), 1 місяць (0.2), 2 місяці (0.3). Це актуально для тимчасово зареєстрованих ТЗ або авто на іноземній реєстрації. У випадку з 1 роком коефіцієнт складе 1. Як бачимо, страховки на рік хоч і дорожче, але вигідніше.
  • К8 (Коефіцієнт Бонус-Малус). Відсутність порушень ПДР протягом певного терміну призведе до того, що ціна страховки авто знизиться. Наприклад, якщо не потрапляти в аварії 4 роки, КБМ буде дорівнювати 0.85. Але страхові компанії рідко використовують і цей коефіцієнт: як правило, тарифна політика однакова для всіх клієнтів. Це пов'язано з тим, що застосування знижок передбачає і застосування надбавок (якщо були аварії).
  • Знижки. Як вже говорилося раніше, певні категорії населення можуть розраховувати на знижки при оформленні автоцивілки. А на деяких сервісах абсолютно всі можуть претендувати на ці знижки. Як правило, ці знижки здійснюються за рахунок комісійної винагороди сервісів. Таким чином, деякі сервіси діляться своїми прибутками з клієнтами, які користуються їхніми послугами.

Як самостійно розрахувати вартість ОСЦПВ?

Страховка авто, базова ціна якої станом на червень 2021 року дорівнює 180 грн., повинна бути помножена на кожен з восьми коефіцієнтів. Таким чином, застосовується наступна формула:

БТ (базовий тариф) множиться на К1 (тип ТЗ, обсяг його двигуна), К2 (місце реєстрації власника з техпаспорта), К3 (сфера застосування авто), К4 (коригувальний коефіцієнт), К5 (період експлуатації), К6 (коригувальний коефіцієнт), КБМ (коефіцієнт бонус-малус), СП (знижки для пільгових категорій), СД (додаткова знижка від страхового агрегатора).

Помноживши 180 на вищевказані коефіцієнти, вийде сума річного страхового платежу на автоцивілку.

 Для отримання більш докладної інформації про поліс і особливості його покупки пропонуємо ознайомитися зі статтею Що потрібно знати про штрафи за їзду без ОСАГО

Відмінним способом оформлення автоцивілки зі знижкою стане сервіс-агрегатор Rinokstrahovka, де можна порівняти умови ліцензованих компаній, вибрати для себе підходящого страховика й в найкоротші терміни купити документ не виходячи з дому.

ПОДІЛИТИСЯ: