Як вибрати краще туристичне страхування

Alok
Alok S 15.10.2020
ПОДІЛИТИСЯ:

Як вибрати краще туристичне страхування

Ризики туристичної поїздки за кордон

Доступне медичне страхування туристів

Як користуватися страховкою за кордоном

Різні люди, різні ціни. Різні країни, різні тарифи

Медична страховка: найкращі продукти страхування туристів

Вартість туристичного страхування

Електронний поліс за 5 хвилин

Збираючись у відпустку складно думати про щось ще, крім ласкавого моря, теплого сонечка. Хоча за останні кілька років тенденція трохи змінилася, більшість українських туристів не особливо турбуються про страховий поліс. Ця стаття для тих, хто хоче уникнути недоліків й оформити краще туристичне страхування для себе та своїх близьких.

Image Description

Ризики туристичної поїздки за кордон

Для туристів, особливо для тих, хто подорожує самостійно, страховий поліс - не додаткові витрати, а необхідність. Його варто оформити, не просто тому, що «так треба», а тому, що п'ятихвилинний візит до терапевта за кордоном може обійтися в кругленьку суму, в валюті. І не випадково. Медична допомога за кордоном для іноземців зазвичай коштує значно дорожче, ніж для громадян країни. Середній амбулаторний випадок може коштувати від 100 до 1000 євро, перебування в стаціонарі спустошить ваш гаманець на 3 тис. євро й більше, а спортивна травма, яка потребує хірургічного втручання - в 10 тис. євро. В аптеці можуть зажадати рецепт від лікаря навіть для того, щоб купити найпростіші ліки. Купуючи краще туристичне страхування за обраною спеціальною програмою, ви гарантовано отримуєте компенсацію всіх витрат страховиком якщо захворієте. Страхова компанія здійснить оплату всіх витрат, включаючи консультації лікарів й витрати на медикаменти.

Відсутність страхування може стати причиною заборони на в'їзд туриста в деякі країни й приводом для відмови у візі. Мандрівники з багаторазовою візою підписують документ про обов'язкову наявність в них договору доступного медичного страхування . Навіть при в'їзді в держави з безвізовим режимом прикордонники можуть перевірити наявність полісу.

Для відвідування країн зони Шенген та ЄС за біометричним паспортом, наявність такої страховки є необхідністю.Вас можуть попросити показати поліс по обидва боки кордону, особливо якщо ви подорожуєте з дітьми. Сума страхового покриття при цьому повинна досягати не менше 30 тис.євро.

Доступне медичне страхування туристів

Найчастіші питання початківців мандрівників: навіщо купувати розширений поліс, якщо в турпакеті вже є медична страховка, можливо є сенс купити дешевше?

Справа в тому, що купити першу ліпшу дешеву страховку - підходить тільки для галочки. Швидше за все, у зв'язку необхідністю відвідати лікаря на відпочинку, вам доведеться все одно платити зі свого гаманця. Пов'язано це з тим, що таке доступне медичне страхування найчастіше включає в себе дуже маленьку суму покриття і мінімальні ризики. Ще рідше в ньому можна зустріти пункти, що покривають специфічні ситуації. Наприклад, транспортування хворого до лікарні або пошуково-рятувальні заходи. Те ж саме пропонують туроператори в звичайному пакетному турі. Також, в такому полісі зазвичай передбачена безповоротна частина від страхової суми - франшиза. При зверненні до лікаря, турист повинен сплатити її самостійно. Хоча якщо ви хочете заощадити на вартості поліса і готові оплатити, наприклад, лікування застуди, але при цьому застрахуватися від більш серйозних захворювань або травм на час зарубіжної поїздки, таке доступне медичне страхування з франшизою - найоптимальніший варіант.

Як користуватися страховкою за кордоном

Поліс страхування починає працювати коли настає страховий випадок, внаслідок несподіваної хвороби клієнта або отриманої травми на території іноземної держави. Як правило, всі українські страховики співпрацюють з однією з асистанських (посередницьких) компаній, які здійснюють міжнародну підтримку клієнта і мають договори з лікувальними установами по всьому світу. Основне завдання такої служби - супровід і контроль кожного страхового випадку з початку і до самого його «закриття». Якщо під час подорожі виникли проблеми зі здоров'ям або питання з приводу страховки, туристу необхідно:

  • зв'язатися з компанією, що асистує, будь-яким зручним способом: телефон, інтернет зв'язок (в тому числі Viber, Skype), відправити лист по e-mail. Всі можливі контакти і координати вказані в полісі;
  • повідомити оператору номер свого поліса і прізвище, описати проблему;
  • після цього оператор зобов'язаний направити клієнта до найближчої лікувальної установи необхідного профілю, з якої у асистансу підписаний договір.
  • якщо даний випадок не входить в поточну домовленість, асистанс поставить клієнта до відома про це і запропонує доплатити.

Якщо з якоїсь причини, клієнт всі витрати сплатив самотужки, йому буде потрібно зібрати всі підтверджуючі документи про лікування (квитанції, чеки з аптек, рецепти з печаткою, результати обстежень) і додати до заяви на компенсацію витрат, повернувшись в Україну.

Однак страховики рекомендують нічого не оплачувати, не погодивши це попередньо з ассистансом. Справа в тому, що хвороба або нещасний випадок можуть потрапляти під певні винятки або обмеження. Тому компанія може не відшкодувати витрати страхувальника.

Різні люди, різні ціни. Різні країни, різні тарифи

Вартість спокійного відпочинку багато в чому залежить від віку страхувальника. Навіть найкращі поліси страхування туристів розраховані на громадян працездатного віку, тобто від 18 до 60 років. Підвищені тарифи при розрахунку вартості пакета застосовуються для осіб старше 60 років, а також дітей, і можуть змінюватися в залежності від віку страхувальника. Це пов'язано з високими ризиками для здоров'я, і, як наслідок, підвищеними витратами на лікування. Так, ціна послуги буде набагато вище на дитину до 3-х років. Зазвичай це пояснюється тим, що дорослі можуть терпіти біль, а дитина не може, і при найменшій скарзі дитини на погане самопочуття ми викликаємо лікаря. За статистикою, за медичною допомогою для дітей під час зарубіжних поїздок, батьки звертаються в 3 рази частіше, ніж для себе.

Звичайний поліс для туриста буде коштувати дорожче приблизно в 1,25-3 рази, якщо включити в нього такі прості види спорту, як волейбол, плавання, легку атлетику, велоспорт. Також до такого активного виду туризму відносяться пересування на квадроциклах, моторолерах, контактні види спорту, картинг і багато іншого. Максимальний підвищувальний коефіцієнт застосовується для любителів екстремального відпочинку з високим ступенем ризику. А саме, в 2-7 разів дорожче обійдеться поліс цінителям парашутного спорту, гірських лиж, дайвінгу, фрістайлу і тому подібного, залежно від виду екстриму.

Резюмуючи, можна сказати, що найкращі схеми туристичного страхування повністю покривають всі ризики травматизму, тому займатися улюбленим спортом за кордоном можна і потрібно.

Якщо вам потрібно в Європу на заробітки - страховка також необхідна. До договору в цьому випадку буде застосований коригуючий коефіцієнт і включені додаткові пункти. Особливо в тому випадку, якщо майбутнє місце роботи клієнта відноситься до небезпечних виробництв або пов'язане з підвищеними ризиками. Приклади таких робіт: будівельники, водії, гірники, моряки. Підвищувальний коефіцієнт медичного страхування для клієнта, що здійснює бізнес поїздку, пов'язану тільки з діловими зустрічами, частіше не застосовується.

Остаточна вартість медичного страхування також залежить від країни, куди клієнт збирається в поїздку. При цьому на ціну впливає не тільки фактор віддаленості від України, але і вартість медичних послуг в кожній конкретній країні. Найдорожче обійдуться поїздки в США, Канаду, Австралію і «місце, де сходить сонце» - Японію. Найдешевша - для в'їзду в країни СНД. Поліс в європейські країни обійдеться майже в 2-4 рази дешевше, ніж для подорожей по всьому світу.

Медична страховка: найкращі продукти страхування туристів

Початковий рівень захисту страхування мандрівників - - це економ програма. Вона передбачає відшкодування досить великого списку витрат, включаючи огляд лікарем, трансфер хворого в стаціонар, різні діагностичні заходи, хірургічне втручання й навіть репатріацію на Батьківщину. Якщо страхувальник хоче розширити наповнення пакета й включити в договір додаткові ризики - слід вибирати пакет Стандарт або Еліт. У цьому випадку договір буде мати більшу суму покриття і більш широкий перелік ризиків. Також він може включати в себе ризики від невиїзду, втраті або крадіжці багажу, дострокового повернення та багато іншого. Список може бути дуже довгий і залежить конкретно від компанії. Наприклад, страховики компанії ERV пропонують підкорювачам гір такі спеціальні можливості поліса, як компенсація ризиків вертолітної евакуації з гірської вершини. СК «Оберіг» - покриття ризиків пов'язаних із зараженням COVID-19 (коронавірусу), а в офісі ПЗУ, вагітним запропонують передбачити можливі витрати, пов'язані з вагітністю й пологами.

Як правило, різниця у вартості між програмами в рамках однієї компанії не настільки значна, тому бувалі мандрівники і блогери радять все-таки вибирати найкращі продукти страхування туристів класом вище.

Вартість туристичного страхування

Незважаючи на те, що страховка в будь-якому випадку недорогий і практичний спосіб убезпечити себе від усіляких ризиків під час подорожі, ціни в різних страхових компаніях можуть відрізнятися. Буває так, що в різних компаніях один і той же пакет, а ціна на нього різниться в 3 рази. І справа не завжди в якості медичного обслуговування. А в тарифній політиці конкретної страхової компанії, її фінансової стійкості, можливості додаткових знижок та інше. Наприклад, компанії, що мають найкращі поліси страхування туристів, можуть запропонувати покриття в 30 тис. євро на тиждень всього за 200 грн, а на місяць - за 500 грн. Хороша ціна за власну безпеку.

Також, дуже популярні так звані мультістраховки. Або мультівізові страховки. Це коли страхове покриття діє в певному коридорі часу: півроку, 90 або 180 днів на рік. Для тих, хто подорожує часто це оптимальний варіант: не треба кожен раз навідуватися в офіс страхової. Ще одна перевага: затримавшись з будь-яких обставин на чужині на більш тривалий час, клієнт може не турбуватися про те, що втратить страховий захист.

Річну страховку потрібно мати для отримання посвідки на проживання за кордоном. Причому на всі 365 днів на рік. Також, в подібних випадках, до страхового договору пред'являють особливі вимоги. Ціна в цьому випадку стартує від 1200 грн з покриттям в 30 тис. євро на території Європи (Шангену).

Електронний поліс за 5 хвилин

Сучасна страховка онлайн без походу в офіс - це дуже зручно. Заповніть дані, оплатіть обраний пакет онлайн будь-якою банківською картою і отримайте поліс в форматі PDF файлу на пошту відразу після оплати. Електронний документ можна роздрукувати, щоб не залежати від гаджета, а можна показувати прямо з екрану телефону. Погодьтеся, це дуже зручно.

При цьому найкращі схеми туристичного страхування зручніше вибирати прямо на сайті, де всі можливі варіанти страховок зібрані в одному місці і весь процес оформлення пакету займає не більше 10 хвилин. Наші оператори завжди на зв'язку і дадуть відповідь на будь-яке ваше питання в месенджерах або по телефону.

ПОДІЛИТИСЯ: