Фіксація страхової події з Автоцивілки: крок за кроком

Pavlo
Pavlo N 26.12.2020
ПОДІЛИТИСЯ:

Фіксація страхової події з Автоцивілки: крок за кроком

Автостраховка автоцивілка ОСАГО онлайн або оффлайн в Україні є обов'язковим страховим продуктом. Це найпопулярніша страхова послуга в Україні попит на яку зростає з кожним роком, тому що автомобілів стає все більше і більше. Тому навіть незважаючи на обов'язковий характер ОСАГО, виросли й вимоги за умовами страхування, правами та обов'язками як страхувальників (клієнтів) так і страхових компаній.

Але страхувальники часто навіть не знають точно як себе вести при ДТП. А що говорити про правильну фіксацію ОСАГО - про це краще дізнатися при настанні страхової події, думають вони. Але ми рекомендуємо завчасно ознайомиться з процесом врегулювання, щоб ви були спокійні й впевнені. Адже автостраховка - це не тільки права, але й обов'язки. Щоб автостраховка виявилася найбільш вигідною та корисною, просто ознайомтеся з основними правилами фіксації страхового випадку по автоцивілки в Україні.

Image Description

Фіксація страхової події з автоцивілки: крок за кроком

  1. Раз вже так сталося що ви є учасником ДТП, не турбуйтеся, не гнівайтесь, так буває, - тому заспокойтеся, і першою справою приступайте до фіксації ДТП.
  2. Не в якому разі не міняйте розташування транспортного засобу, включіть аварійну сигналізацію і виставте знак аварійної зупинки.
  3. Якщо, на жаль, в ДТП є постраждалі з тілесними ушкодженнями, терміново зателефонуйте в невідкладну швидку допомогу за екстреним телефоном 103.
  4. Якщо, на щастя, в ДТП немає потерпілих з тілесними ушкодженнями - приступайте безпосередньо до фіксації страхового випадку в залежності від того, хто правий чи винен в аварії.
  5. Якщо ви домовилися на місці, хто правий, а хто винен в ДТП, можете скористатися фіксацією страхової події за допомогою Європротоколу, але за певних умов:
  • ви точно визначилися хто правий, а хто винен в ДТП;
  • у обох учасників ДТП є діючі поліси ОСАГО автоцивілки з собою (бажано порівняти й перевірити ці поліси ОСАГО в централізованій базі МТСБУ);
  • в ДТП немає потерпілих з тілесними ушкодженнями;
  • розмір збитку потерпілого не перевищує 50000 грн. Якщо розмір збитку перевищить згодом 50000 грн. то страхова компанія просто не заплатить різницю;
  • у обох учасників ДТП немає ознак алкогольного або наркотичного сп'яніння;
  • у вас або у другого учасника є паперовий варіант Європротоколу або у вас або у другого учасника є доступ до інтернету через смартфон щоб зафіксувати Електронний європротокол;
  • дотримуйтесь покрокової інструкції якщо ви заповнюєте електронний європротокол;
  • заповнюйте паперовий європротокол розбірливо без помилок. Зліва заповнюються дані першого учасника, а праворуч - другого. Посередині малюється схема страхової події: прямокутниками позначаються транспортні засоби, стрілкою позначається місце удару;
  • після успішного заповнення європротоколу обома учасниками ДТП в кінці ставиться підпис обох учасників аварії;
  • обов'язково з місця страхової події потрібно зателефонувати в страхову компанію винного учасника ДТП і повідомити про страхову подію. Обов'язково потрібно повідомити що подія фіксується за допомогою європротоколу;
  • відшкодування за допомогою європротоколу відбувається швидше ніж традиційним методом за допомогою поліції: тому що не потрібно чекати рішення суду через місяць.

Якщо в ДТП спірна ситуація, і ніхто не визнає свою провину в ДТП, то фіксувати ДТП потрібно з допомогу поліції.

Для того щоб зафіксувати ДТП за допомогою поліції необхідно викликати на місце аварії поліцію (102).

По приїзду поліція складе схему події, протокол правопорушення, з тим щоб орієнтовно через місяць, на підставі суду, був визначений винуватець ДТП.

З місця події потрібно також зателефонувати і в свою страхову компанію і в компанію другого учасника ДТП, для того щоб на всякий випадок зафіксувати страхову подію і там і там, оскільки в спірній ситуації не ясно, хто винен, а хто правий.

Якщо у поліції є підозра з приводу алкогольного сп'яніння водіїв, потрібно пройти медичний огляд, щоб спростувати це.

Коли подія зафіксовано і поліцією і страховими компаніями - можна їхати з місця події або своїм ходом або за допомогою буксирування або евакуатора (якщо технічний стан автомобіля не дозволяє самостійного руху).

До огляду пошкодженого транспортного засобу страховою компанією не можна проводити ремонтно-відновлювальні роботи.

Протягом 3-х робочих днів після страхової події, необхідно письмово звернутися в страхову компанію, написати заяву і показати пошкоджене авто для огляду.

Після цього можна вже ремонтувати транспортний засіб своїми силами якщо не хочете чекати виплати від страхової компанії (страхова компанія виплачує страхове відшкодування після отримання останнього документа, яким може бути те саме рішення суду).

Страхова компанія має право виплатити страхове відшкодування протягом 90 днів після отримання останнього документа. Відшкодування відбувається на підставі огляду та оцінки збитку на рахунок СТО або особисто клієнту.

Як правило, середній термін врегулювання страхової події по ОСАГО становить близько 70 днів з моменту ДТП, це означає що компанії в "середньому" платять швидше ніж потрібно за Законом.

Які можуть бути сюрпризи:

  1. Франшиза. Страхова компанія платить страхове відшкодування постраждалим за вирахуванням франшизи в полісі винуватця. Це означає що цю суму доведеться заплатити винуватцю зі своєї кишені. Щоб уникнути цього, купуйте поліси ОСАГО з франшизою нуль.
  2. Максимальний ліміт відповідальності по автоцивілці ОСАГО не перевищує 260000 грн. по життю і здоров'ю потерпілих і 130000 грн. по майну потерпілих. А більше 5% страхових подій по ОСАГО в Україні перевищують ці розміри. Як ви розумієте ці суми доведеться платити винуватцю. Щоб уникнути цієї додаткової відповідальності купуйте добровільну автоцивілку.
  3. Якщо ви втечете з місця події - страхова компанія заплатить суму потерпілому - але потім ви повинні будете відшкодувати цю суму страховій компанії.
  4. Якщо водій керує автомобіль в стані алкогольного сп'яніння - при настанні страхової події - страхова компанія виплатить постраждалому, але водієві доведеться відшкодувати збиток страховій компанії.
  5. Страхове відшкодування з автоцивілки відбувається з урахуванням амортизаційного зносу.
  6. Якщо в учасника ДТП немає поліса автоцивілки, йому доведеться платити потерпілому зі своєї кишені.
  7. Автоцивілка онлайн - це поліс в форматі PDF, який достатньо показувати прямо з екрану смартфона, ви зможете його відправити всім потенційним водіям забезпеченого транспортного засобу: цей поліс неможливо втратити.
  8. Якщо поліса немає в базі МТБСУ - значить його не існує! Настійно рекомендуємо відразу ж після придбання перевірити поліс. Перевірити поліс ОСАГО можна за допомогою QR коду на ньому, або за номерним знаком або за номером поліса. Поліс можна і потрібно перевірити відразу ж після його отримання (в цілях безпеки).
  9. Безумовно, якщо порівняти поліси ОСАГО, придбані онлайн і оффлайн, то ви знайдете ряд переваг на користь онлайнового варіанту.

Тепер ви в курсі як себе вести в разі ДТП. Бажаємо вам ніколи з цим не стикатися, але ми переконані що якщо ви озброєні, то будете спокійніше і впевненіше почувати себе в дорозі. Особливо якщо у вас є надійна автостраховка, обов'язкова українська автоцивілка онлайн.

А щоб швидко і надійно себе убезпечити, рекомендуємо вам заздалегідь придбати поліс автоцивілка онлайн. Автоцивілка онлайн - це обов'язкова страховка водіїв нового покоління. Ніяких офісів - ніяких очікувань. Вдома чи на роботі просто заходьте на найкращий онлайн страховий сервіс RinokStrahovka, і купуєте кращий поліс автоцивілка онлайн.

На відміну від страхових компаній, на сайті агрегатора представлено понад 20 страхових компаній в одному місці. Ви можете порівняти поліси ОСАГО провідних страхових компаній в одному місці.

ПОДІЛИТИСЯ: