Український ринок Автоцивілки ОСАГО в 2021

Pavlo
Pavlo N 04.03.2021
ПОДІЛИТИСЯ:

Український ринок Автоцивілки ОСАГО в 2021

Ринок ОСАГО автоцивілки в Україні протягом останніх 15 років практично завжди тільки зростав. Це пов'язано з тим що ОСАГО - це обов'язкове страхування з 2005 року, тому кількість споживачів зростає в міру зростання транспортних засобів на дорогах України. І середня ціна автоцивілки поступово зростає - з ростом інфляції й цін на супутні товари й послуги.

Але за прогнозами 2021 рік стане особливим для ринку ОСАГО (ОСЦПВ) в Україні. Чому? Який тренд ринку ОСАГО в 2021? Які плануються зміни на ринку автоцивілки ОСАГО в 2021 році?

Що було в 2020

Весь 2020 рік пройшов під знаком всесвітньої пандемії. Підприємства закривалися на карантин, тому цілком ймовірно ринок ОСАГО повинен був впасти. Але сталося з точністю до навпаки.

Ще 27.03.2019 були внесені поправки в ПДР України, згідно з якими електронний поліс ОСАГО прирівняли до паперового. Більш того, поліс ОСАГО онлайн отримав ряд переваг перед традиційним паперовим. Тому вже до кінця 2019 року понад 10% полісів автоцивілки в Україні стали електронними. Саме тому страховий ринок ОСАГО був підготовлений до карантину й продовжив свою безперебійну роботу в квітні.

Страхові компанії зуміли налагодити ефективну дистанційну роботу зі споживачами в т.ч. шляхом додаткової мотивації своїх співробітників і агентів перейти на електронні поліси. За допомогою електронної пошти й месенджерів, споживачам стало простіше отримувати поліси онлайн не виходячи з дому чи офісу. А якщо споживачі хотіли зустрітися віч-на-віч - агенти роздруковували їм ці ж електронні поліси, щоб їх можна було пред'являти без участі телефону.

Image Description

Завдяки перевагам електронного полісу онлайн - вони ставали все більш популярними:

  1. Електронний поліс моментально потрапляє в базу МТСБУ.
  2. QR-код на електронному полісі веде прямо в ЦБД МТСБУ.
  3. Електронні поліси з'явилися в “Дії”.
  4. Електронні поліси мають ті ж властивості що й паперові, а паперові не мають переваг електронних!
  5. У кожного водія може бути свій електронний поліс, а паперовий поліс один на всіх.
  6. Електронний поліс - дешевше традиційного паперового.

МТСБУ й страхові компанії автоматизували не лише процес моніторингу та продажу полісів ОСЦПВ а й бізнес-процеси дистанційного врегулювання страхових подій (наприклад, електронний європротокол, дистанційне подання документів для отримання страхового відшкодування та ін.).

Як результат - 35% полісів автоцивілки в 2020 були саме електронними! Детальніше про це можете почитати за посиланням.

Тенденції українського ОСАГО в 2021 році

Український ринок ОСАГО в 2021 покаже зростання. Як показав минулий рік - карантин - це не перешкода, а навпаки, додаткова перевага для онлайн бізнесів. За орієнтовними прогнозами в 2021 році на електронні поліси ОСАГО доведеться вже 70-80% ринку всього ОСАГО в Україні.

Більше половини всіх електронних полісів буде випущено першою десяткою лідерів страхування ОСЦПВ. У минулому році лідерами були: Княжа, ПЗУ, Вусо, Ю.Ес.Ай., ARX, УСГ, Уніка, Арсенал, Альфа-Гарант, Оберіг. П'ять страхових компаній з цього списку мають іноземне коріння, тому вони точно втримають свої позиції. У двох компаній зі списку є проблеми з оцінкою діяльності від МТСБУ. Одна компанія трохи більше року на ринку ОСАГО. Не всі компанії в 2020, що мають ліцензію з автоцивілки, активно включилися в гонку продажів електронних полісів. Тому в 2021 році буде продовжена динаміка автоматизації бізнес-процесів страхових компаній в т.ч. за допомогою сторонніх платформ і сервісів.

За скромними підрахунками, у 2021 році послугами електронної автоцивілки скористається вже більше 5 млн.автолюбителів, за умови відсутності кількісного зростання транспортних засобів на дорогах України. Але швидше за все й автомобілів буде більше й ціни на ОСЦПВ автоцивілку зростуть.

Можливі причини зростання цін на ОСАГО в 2021 році

Крім інфляційних, ринкових і кон'юнктурних причин (можливе підвищення цін на ПММ та автозапчастини; збільшення збитковості страхових компаній та ін.), ціни на обов'язкову автоцивілку осаго в 2021 році можуть зрости у зв'язку з прийняттям нових поправок до Закону України "Про ОСЦПВ". Ці правки можуть наблизити українське законодавство до європейського, тим самим покращивши стан постраждалих в ДТП.

На сьогодні важко назвати діючі норми страхового відшкодування по автоцивілки - справедливими. Виплати тільки до 130000 грн. по “залізу”, і то, з урахуванням амортизаційного зносу. А в деяких європейських країнах ліміт страхового покриття - безлімітний! Тому першим кроком слід збільшити ліміт відповідальності як мінімум до 1 000 000 грн., з поступовим збільшенням до європейських норм. Впровадження цих норм збільшує відповідальність страхових компаній в рази, тому це може бути причиною зростання цін з обов'язкової автоцивілки.

Ринок ОСАГО онлайн в одному місці

На страховому ринку України вже понад 40 страхових компаній мають ліцензію за обов'язкової автоцивілки. Об'єктивно порівняти всі компанії стає проблематично.Оскільки крім ділової репутації, рейтингу, досвіду роботи - потрібно порівнювати ще й франшизу, страхове покриття й інші можливі додаткові опції. Одна страхова компанія не може запропонувати весь комплекс послуг. Тому трендом ринку ОСАГО автоцивілки в 2021 є страховий агрегатор.

Страховий агрегатор - це зручний сервіс порівняння страхових послуг в одному місці. Не гаючи часу, в режимі онлайн, ви можете порівняти провідні страхові компанії в одному місці й вибрати найбільш підходяще ОСАГО, відповідно до індивідуальних критеріїв вибору. Завдяки страховому агрегатору rinokstrahovka.ua, страховий ринок України 2021 у вас в смартфоні! Крім об'єктивного і неупередженого вибору, ви гарантовано отримаєте знижку до кожного полісу ОСЦПВ, оформленого на сервісі Ринокстраховка.

Таким чином ви зможете моніторитистраховий ринок ОСАГО в 2021 онлайнне виходячи з дому й бути в курсі всіх можливих змін цін всіх провідних страхових компаній України з автоцивілки.

ПОДІЛИТИСЯ: