Особливості страхування від коронавірусу

Pavlo
Pavlo N 23.11.2020
ПОДІЛИТИСЯ:

Після успішного лікування ускладнень COVID-19 семидесяти річному американцю Майклу Флору виписали рахунок на $1,12 млн. Родині пенсіонера пощастило: більшу частину суми покриває страховка.

Image Description

Пандемія коронавирусу набирає обертів, число померлих перевалило за 1,15 млн осіб. Прогнози вчених не радують: на початку ХХ століття пандемія іспанки погубила до 5,3% населення планети. Саме час придбати страхування від коронавірусу - для компенсації витрат на лікування і в якості розради рідним. Агрегатор https://rinokstrahovka.ua проаналізував пропозиції українських страховиків на випадок захворювання COVID-19.

Добровільне медичне страхування не покриває ризики COVID-19

В Україні програми медичного страхування розвинені вкрай слабо, в основному ДМС оформляють корпорації для соцпакета співробітників. Захворювання вірусною інфекцією входить в програми більшості ДМС. Але ВООЗ оголосила пандемію бетакоронавірусу SARS-CoV-2, і Наказом № 521 МОЗ COVID-19 внесений до переліку особливо небезпечних інфекцій.

У стандартних договорах ДМС особливо небезпечні інфекції виключені з реєстру компенсації страхових випадків. Частина страховиків за доплату пропонують включати в поліс страхування від коронавірусу. В інших випадках підтверджене захворювання і його наслідки не будуть прийняті до розгляду страховиком. Потрібен окремий поліс.

Антиковідна страховка відноситься до ризиків

Розроблені в експрес-режимі програми корона страхування онлайн в Україні не відносяться до медичних і туристичних страховок. На сайті агрегатора Rinokstrahovka вибрати оптимальний варіант страхування від COVID-19 ви зможете в окремому розділі. Стандартні умови полісу передбачають виплату компенсації безпосередньо застрахованій особі або його найближчим родичам.

На що звернути увагу при виборі Антиковід-полісу

Кожен страховик розробив власні умови. Систематизувати договірні зобов'язання, що стрімко змінюються, строки і суми можливо в онлайн-режимі при порівнянні страхових продуктів.

Сума покриття. Більшість європейських країн визначили суму покриття від 30000 євро. Українські страховики не настільки щедрі - переважно поліси передбачають 100% покриття на випадок летального результату в 25, 50, 100 тисяч гривень. Найкраще страхування від COVID-19 передбачає 200 тисяч, це менше € 6000.

При захворюванні суми виплат нижче. За заявою заступника міністра охорони здоров'я, вартість лікування від коронавірусу на добу в Україні становить від $ 11 до $ 370 - все залежить від тяжкості захворювання та обраної тактики лікування. Теоретично ці витрати бере на себе держава. На практиці пацієнти купують препарати і оплачують тест за свій рахунок. Наявність страховки частково знижує фінансове навантаження на сімейний бюджет.

Як виплачують. Договори передбачають два варіанти виплат:

  • одноразову при настанні страхового випадку;
  • за кожен день госпіталізації.

Страховий випадок. Залежно від умов договору страховим випадком визнається подія на одному з етапів:

  • офіційний позитивний тест полімеразної ланцюгової реакції;
  • клінічний діагноз;
  • тимчасова непрацездатність;
  • амбулаторне лікування;
  • госпіталізація;
  • інвалідність як наслідок захворювання;
  • летальний фінал.

Що сплачують страховики. Кожна компанія по-своєму визначає перелік обставин, що підлягають оплаті. Найкраще страхування від COVID-19 включає велику частину комплексу заходів з лікування захворювання: діагностика, первинний (вторинний) тест чи всі тести, КТ, лабораторні дослідження, госпіталізацію в комплексі, оплату лікарських препаратів, використання кисневих концентраторів, реанімаційні дії.

В списку винятків окремих компаній:

  • протокольні процедури, що підлягають державному забезпеченню;
  • застосування в ході лікування препаратів, що не рекомендовані протоколами МОЗ.

Умови у кожного страховика відрізняються:

  • деякі компанії включають в страхові випадки факт захворювання пневмонією будь-якої етіології, включаючи SARS-CoV-2;
  • більшість не включає в список підтверджуючих документів результати тестування по методу ІФА (IgG, IgM, IgА) і експрес-тестів.

Група ризику. Перш, ніж придбати страхування від коронавируса , уважно вивчить умови договору в форматі PDF-файлу:

  • окремі компанії передбачають невиплату страховки у разі, якщо застрахована особа має в анамнезі серцево-судинні, аутоімунні, ендокринні захворювання та інші фактори, що переводять клієнта у групу ризику;
  • до групи ризику відносяться медики;
  • деякі СК передбачили відмову виплат при підтверджений участі застрахованої особи в масових заходах, заворушення і інших акціях, які сприяли зараженню.

Вікова сегрегація. Більшість компаній ввело вікові обмеження: поліс страхування від коронавірусу надають особам від 1 до 65 років. Рідкісні компанії підвищили планку до 70 або відмовилися від вікової сегрегації.

Вік істотно впливає на вартість полісу: в одній з компаній поліс з покриттям до 200000 грн. особам до 40 років обійдеться в 1700 грн., а особам старше 50 - в 10800 грн.

Тимчасова франшиза. Страхові компанії захищають себе від шахраїв і спроб отримати страховку в ході хвороби тимчасової франшизою: договір вступає в силу через 5, 7, 14, 15, 25, 30 днів з моменту оплати страховки. Корона страхування онлайн можливо для людей, що перебувають на самоізоляції і які контактували з хворими. Фінансова франшиза не встановлюється.

Страхування медиків

Лікарі та медичний персонал під час пандемії автоматично відносяться до групи ризику. У травні 2020 року прийнято Закон 588-IX:

  • держава зобов'язалася виплачувати 300 прожиткових мінімумів медпрацівникові, який отримав внаслідок захворювання ковідом інвалідність;
  • у разі смерті від COVID-19 виплачується 750 прожиткових мінімумів.

Додатково оформляє поліс страхування від коронавірусу для медиків місцева влада і комунальні підприємства через систему держзакупівель, й самі лікарі у добровільному порядку. Частина СК ввели пільговий тариф для ризикової категорії. Частина компаній відмовилися від страхування співробітників медустанов.

Страховка для іноземців

Постанова № 641 07.07.2020 р. в п.п.4 п.10 прямо забороняє перетин кордону іноземцям без оформленого страхового полісу на випадок захворювання COVID-19. Важливий аспект: в даний час поліс необхідний навіть тим іноземцям, у кого є підтвердження наявності антитіл до Ковід - постановою не передбачено винятків.

Умови страховки - поліс виданий:

  • українським страховиком;
  • компанією з представництвом в Україні;
  • зарубіжною СК, яка уклала партнерську угоду асистанс з однією з вітчизняних компаній.

Крім стандартного набору компенсацій на діагностику і покриття медичних витрат найкраще страхування від COVID-19 передбачає витрати на обсервацію іноземця.

Не потрібна страховка громадянам іноземних держав, що постійно проживають в Україні, біженцям, особам, які перебувають під захистом, дипломатам, членам міжнародних місій і військовослужбовцям країн НАТО.

Туристичне страхування

Виїзд за кордон не завжди вимагає від громадян України наявність особливої коронавірусної страховки. На практиці завбачливі туристи і українці, що  виїжджають за кордон для навчання і роботи, оформляють добровільне корона страхування онлайн. Такий поліс покриває витрати на лікування і репатріацію тіла. Українські страховики намагаються не включати в поліс витрати на первинне тестування, самоізоляцію, обсервацію і амбулаторне лікування.

Більшість туроператорів запевняють туристів, що ризики COVID-19 включені в страховий пакет. За фактом туристичний економ-поліс:

  • включає страховку від невиїзду в разі захворювання (поширюється виключно на хворого, без членів родини, з якими планувалася мандрівка);
  • не включає оплату первинного тестування, діагностики, амбулаторного лікування, обсервації.

Деякі компанії включають компенсацію первинного тестування за наявності показань або витрат на лікування застрахованої особи протягом 15-30 днів після закінчення туру.

Форс-мажорна ситуація призвела до хаотичного процесу формування нового страхового продукту. Придбати страхування від коронавірусу варто. Важливо порівняти не тільки ціни і терміни страховки, а й умови договору, перелік страхових випадків, список подій, за якими передбачена компенсація, порядок виплат, винятки та обмеження.

ПОДІЛИТИСЯ: