Важливі деталі страхування ОСАГО

Umesh
Umesh K 15.10.2020
ПОДІЛИТИСЯ:

ОСАГО хоч і просте страхування, але приховує багато підводних каменів і подробиць. По-перше, факторів, що впливають на остаточну вартість цілих 8 (вісім). Але по факту від сили 4 (чотири) впливають на ціну. Ціна хоч і закріплена законодавчо, але за фактом у всіх компаній різна. Ліцензію по ОСАГО хоч і важко отримати, але зараз на ринку цілих 48 компаній продають ОСАГО по всій Україні. Якість врегулювання хоч і стандартне по Закону, а за фактом у всіх різна. Мінімальне страхове покриття хоч і однакове по Законодавству, але багато компаній пропонують його збільшити. Давайте спробуємо докладніше розібратися в страхуванні ОСАГО, щоб правильно замовити найбільш оптимальне страхування ОСАГО в Україні.

Image Description

Але перш ніж приступити до аналізу страхового ринку по ОСАГО, давайте спочатку окреслимо коло страховиків, які мають право займатися обов'язковим автострахуванням. Нижче наведено список офіційно працюючих по ОСАГО страхових компаній (в порядку тривалості роботи на ринку: чим вище в списку - тим більше досвіду роботи):

Страхові компанії, що мають ліцензію по ОСАГО:

  1. ПрАТ СК «Універсальна» (Універсальна)
  2. ПАТ НАСК «ОРАНТА» (Оранта)
  3. ПрАТ УАСК «АСКА» (Аска)
  4. ПрАТ СК «ГРАВЕ-Україна» (Граве)
  5. АТ СК «ІНГО» (ІНГО)
  6. ПрАТ «Українська Страхова Компанія Вієнна Іншуранс Груп» (Княжа)
  7. ПрАТ СТ «Гарантія» (Гарантія)
  8. ПрАТ СК «Євроінс Україна» (Євроінс)
  9. ПрАТ СК «Аско-Донбас Північний» (Аско ДС)
  10. АСК «Омега» (Омега)
  11. ПрАТ АСК «Скарбниця» (Скарбниця)
  12. ПрАТ «УПСК» (УПСК)
  13. ПрАТ СК «Оранта-Січ» (Оранта Січ)
  14. ПрАТ «УТСК» (УТСК)
  15. ПрАТ СК «ПЗУ Україна» (ПЗУ)
  16. ПрАТ СК «Провідна» (Провідна)
  17. ПрАТ СК «Інтер-Поліс» (Інтер поліс)
  18. АТ «Просто-страхування» (Просто)
  19. ПрАТ СК «Коллонейд-Україна» (Коллонейд)
  20. АТ СГ «ТАС» (ТАС)
  21. ПрАТ СК "УНІКА" (УНІКА)
  22. АТ СК "АРКС" (ARX)
  23. ПрАТ "ХМСК" (ХМСК)
  24. ПрАТ "Європейський Страховий Альянс" (ЕСА)
  25. ТДВ "Міжнародна СК" (МСК)
  26. СК "Аско-МЕДСЕРВІС" (Медсервіс)
  27. ПАТ СК "Українська Страхова Група" (УСГ)
  28. ТДВ СК "Мотор-Гарант" (Мотор-Гарант)
  29. СК "Еталон" (Еталон)
  30. ПрАТ СК "Ван Клік" (Ван Клік)
  31. АТ СК "Мега-Гарант" (Мега-Гарант)
  32. ТДВ СК "Кредо" (Кредо)
  33. АТ СК "Країна" (Країна)
  34. ПрАТ СК "ВУСО" (ВУСО)
  35. ПрАТ СК "Брокбізнес" (Брокбізнес)
  36. ТДВ СК "Альфа-Гарант" (Альфа-Гарант)
  37. ПрАТ СК "Альфа-Страхування" (Альфа-Страхування)
  38. ПрАТ СК "Саламандра" (Саламандра)
  39. ПрАТ СК "Український Страховий Стандарт" (УСС)
  40. ПрАТ СК "Перша" (Перша)
  41. ПрАТ СК "Юнівес" (Юнівес)
  42. ПрАТ СК "Арсенал Страхування" (Арсенал)
  43. АТ СК "Ю.Бі.Ай. Кооп" (UBI)
  44. ТДВ "Експрес Страхування" (Експрес)
  45. ПрАТ СК "Глобал-Гарант" (Глобал-Гарант)
  46. ТДВ СК "Ю.Ес.Ай." (USI)
  47. ТДВ СК "Гардіан" (Гардіан)
  48. ТДВ СГ "Оберіг" (Оберіг)

Як бачимо страхових компаній більше ніж продавців взуття на ринку ... Як же розібратися у кого найкраще ОСАГО страхування в Україні? Для цього потрібно оцінити і страхову компанію і страховий продукт ОСАГО від цієї компанії. Страхову компанію можна оцінити згідно офіційного рейтингу МТСБУ. МТСБУ - моторно-транспортне страхове бюро України, організація об'єднання страхових компаній по ОСАГО, яка в тому числі моніторить діяльність ліцензованих компаній по ОСАГО і кожен квартал анонсує квартальний рейтинг страхових компаній за трьома важливими показниками:

  1. Загальна оцінка діяльності
  2. Якість врегулювання збитків
  3. Рівень скарг від потерпілих і страхувальників

З останнім рейтингом МТСБУ за результатами 2-кв 2020 року ви можете ознайомитись за посиланням: http://www.mtsbu.ua/files/OcnkDSK/2020/Svitlofor_2_kv_2020_14_08_20.pdf

Що ми можемо зрозуміти з цього рейтингу? Те що якщо у компанії по всіх трьох показниках «зелене світло світлофора» - то у компанії найвищий рейтинг МТСБУ. Безумовно, правильніше вибрати найкраще ОСАГО страхування в Україні по рейтингу. Наприклад, на сьогодні таких компанії 26. Якщо у компанії є хоча б одна «червона оцінка», краще обійти стороною цю компанію. На сьогодні таких компаній - 5 шт. Тепер, коли вам відомо в порівнянні, і досвід компанії і рейтинг компанії, ми можемо приступити до оцінки страхового продукту ОСАГО кожної страхової компанії.

Отже, обов'язковий поліс авто страхування ОСЦПВ повинен бути у кожного водія. Винятки: пільгові категорії і особи які звільняються повністю. Цей поліс в кожній окремій страховій компанії повинен покрити збитки до 130000 грн. за матеріальним збитком і до 260000 грн. по життю. За Законодавством страховка поширюється на всіх водіїв. Це означає, що страховка робиться як би на машину (причому у всіх страхових компаніях). Чим же відрізняються поліси різних страхових компаній? В першу чергу, репутацію страхової компанії (див. вище), а також: ціною, франшизою та іншими важливими опціями.

Визначення ціни ОСАГО

Згідно із законом існує базовий страховий платіж в розмірі 180 грн. (у всіх страхових компаніях він однаковий). Також існує більше 8 (восьми) різних коефіцієнтів. Якщо базовий платіж помножити на всі ці коефіцієнти, то ми отримаємо остаточну вартість ОСАГО в конкретній страховій компанії. Деталі “ховаються” саме в коефіцієнтах. У кожній компанії - ці коефіцієнти можуть бути різні. Не будемо вдаватися в подробиці кожного коефіцієнта, але сфокусуємось на двох найважливіших: реєстрації власника і типу транспортного засобу. За цими двома показниками можна визначити вартість страхування ОСАГО в Україні в кожній окремій страховій компанії. Просто повідомте фахівцю населений пункт реєстрації власника по техпаспорту і тип транспортного засобу. Наприклад, адреса власника в техпаспорті - м. Київ, а транспортний засіб - легковий автомобіль з об'ємом до 1600 куб.см. Цих даних достатньо, щоб вам вже запропонували остаточну вартість ОСАГО.

Порівнюємо не тільки за ціною

Окей, але чому компанія мені озвучила, наприклад, не одну ціну, а цілих три? Це може бути пов'язано з тим, що у компанії є кілька пропозицій в залежності від франшизи або інших додаткових опцій. Наприклад, страхова компанія Ван Клік пропонує страховки ОСАГО з франшизами 2500 грн. 2000 грн. і 1500 грн. А страхова компанія ІНГО - 2600 грн., 1300 грн. і нуль. Відповідно і ціни на страховки в залежності від франшизи - різні: чим нижче франшиза - тим дорожче страховка.

Крім франшизи, існують додаткові опції, наприклад, як в страхової компанії PZU або VUSO: в кожному полісі передбачається технічна допомога в дорозі, чого не скажеш про більшість стандартних страховок інших компаній. Або, наприклад, страхові компанії Євроінс, Оберіг, ВУСО, ARX, Українська Страхова Група, ІНГО, ПЗУ - можуть запропонувати збільшений ліміт відповідальності понад 1 000 000 грн. за додаткову плату.

Таким чином, найкраще ОСАГО страхування в Україні можна і потрібно вибирати не тільки за ціною, але і за якістю: франшизою, досвідом роботи на ринку, рейтингом, діловою репутацією, додатковими перевагами, лімітом відповідальності. Найчастіше слід трохи доплатити але отримати при цьому на порядок краще страхування ОСАГО в Україні.

Самостійно порівнювати - не дуже зручно. Уявіть скільки потрібно витратити часу на порівняння? Тому ми запустили зручний онлайн сервіс порівняння страховок ОСАГО, щоб замовити осаго страхування онлайн не покидаючи свого місця дислокації. Весь страховий ринок у вас на долоні: ви можете порівняти страхові продукти ОСАГО і за ціною і за франшизою і за іншими важливими перевагами.

Поліси ОСАГО страхування онлайн

Невже поліси ОСАГО страхування онлайн - це законно? Звісно! З 27.03.2019 вони мають повну юридичну силу і навіть мають більше переваг ніж колишні паперові. Замовити осаго страхування онлайн простіше простого! Отже, заходимо на онлайн сервіс ОСАГО Ринокстраховка, вибираємо тип транспортного засобу та населений пункт реєстрації власника з техпаспорта. Натискаємо "розрахувати". Чекаємо пару секунд ... І отримуємо розгорнутий аналіз ринку ОСАГО за ціною, страховою компанією, франшизою та іншими перевагами. Вибирайте краще і купуйте онлайн. Прямо на сайті. Замовити осаго страхування онлайн передових страхових компаній в одному місці. І отримуйте ще додаткову гарантовану знижку від Ринокстраховка. Кращі поліси ОСАГО страхування онлайн - це коли всі компанії в одному місці і з максимальними знижками. Не виходячи з будинку. Комперь, бай, сейвь з Ринокстраховка.

ПОДІЛИТИСЯ: