Алгоритм дій при ДТП: що робити, якщо сталася аварія?

Pavlo
Pavlo N 13.07.2021
ПОДІЛИТИСЯ:

Кожному водієві добре відомо про непередбачені обставини, до яких потрібно бути завжди готовим, керуючи транспортним засобом. На жаль, навіть ідеальне знання всіх правил дорожнього руху не означає, що ви гарантовано зможете уникнути попадання в ДТП. Саме тому не зайвим буде ознайомитися з тим, що робити при ДТП за ОСАГО, КАСКО, а також як оформити Європротокол.

Якщо сталася аварія, не варто з'їжджати з місця ДТП. Потрібно включити аварійку й виставити знак аварійної зупинки. Обов'язково упевніться, що всі учасники ДТП живі та здорові, при необхідності викличте швидку допомогу, після чого дотримуйтесь певного порядку дій в залежності від страхового поліса.

Що робити при наявності ОСАГО?

Вкрай важливо, щоб у вас була страховка ОСАГО, тому що відсутність чинного поліса тягне за собою штраф у розмірі від 450 до 850 грн. (Докладніше про штрафи ви можете прочитати в даному матеріалі (посилання на статтю «який штраф передбачений за їзду без ОСАГО).

Далі необхідно прийняти рішення, як зафіксувати подію: звернутися в поліцію або скористатися Європротоколом. При зверненні в поліцію дотримуйтеся наступного порядку дій:

  1. Повідомте поліцію і страхову.
  2. З'ясуйте, в якій компанії застрахована відповідальність винного, уточніть номер поліса. Якщо у винного відсутнє ОСАГО, потерпілому потрібно звернутися в МТСБУ. Якщо не відомо, хто винен, слід, на всякий випадок, звернеться в компанії всіх учасників ДТП.
  3. Отримайте від поліції схему події та протокол правопорушення (якщо не згодні з ним, не підписуйте). Також якщо ви не впевнені, не визнавайте провину.
  4. Після фіксації страхового випадку в поліції та страховій компанії можна залишати місце події.
  5. Протягом 3 робочих днів потрібно звернутися в страхову й заповнити паперову або електронну заяву з привласненням номера справи (в деяких компаніях достатньо телефонного дзвінка).
  6. Якщо ви потерпілий, зверніться в страхову винного учасника, напишіть заяву на отримання виплати, пройдіть огляд авто аварійним комісаром страхової компанії, після чого зачекайте підтвердження визнання винною стороною до 31 дня (як правило, не пізніше ніж через місяць проходить Суд, який офіційно визнає провину тієї чи іншої сторони). Терміни виплати страхового відшкодування по ДТП- 90 днів з моменту отримання страхової останнього документа (за статистикою у 2021 році виплата проводилася на 72 день після ДТП).
Image Description

Щоб скористатися Європротоколом, потрібне дотримання 5 умов: згода обох сторін про винуватця ДТП, наявність в обох сторін чинних полісів ОСАГО, відсутність тілесних ушкоджень, відсутність алкогольного, наркотичного сп'яніння, орієнтовний збиток не більше 50000 гривень. Далі необхідно:

  1. Повідомити страхову винуватця про фіксацію за допомогою Європротоколу.
  2. Оформити Європротокол, не з'їжджаючи з місця події (в паперовій версії не повинно бути виправлень). Обов'язкова наявність позначки про провину певної особи й підписів обох учасників.
  3. Звернутися до страхової компанії винуватця протягом 3 робочих днів і подати туди Європротокол, а також провести огляд аварійним комісаром.
  4. Що робити після оформлення Європротоколу? Залишилося чекати виплату протягом 1.5 місяця після ДТП. Терміни виплати зменшуються через те, в даному випадку не потрібно місяць чекати на рішення суду.

Як діяти за КАСКО?

Наявність договору КАСКО - це явна перевага для автолюбителя, оскільки виплата відбувається власнику поліса, щоб відшкодувати збиток вже свого автомобіля. І не важливо, хто винен або прав в ДТП, - відшкодування власник поліса КАСКО все одно отримає (за винятком виключень з договору, звичайно ж).

Також потрібно знати, що робити при ДТП з КАСКО:

  1. Повідомити свою страхову компанію.
  2. Подати документи (паспорт, ІПН, водійське посвідчення, тех. паспорт).
  3. Надати можливість аварійного комісара страхової компанії оглянути транспортний засіб.
  4. Залежно від умов страхування відбувається точний розрахунок суми страхового відшкодування. В середньому виплата здійснюється протягом місяця після отримання останнього документа.

Тепер ви знаєте, що робити при дорожньо-транспортній пригоді та який порядок виплати страхового відшкодування при ДТП. На сервісі-агрегаторі Rinokstrahovka у вас завжди буде можливість порівняти умови кількох страхових компаній і вигідно оформити ОСАГО й КАСКО зі знижкою.

ПОДІЛИТИСЯ: