Що потрібно знати про страхування Зелена Карта?

Pavlo
Pavlo N 23.11.2020
ПОДІЛИТИСЯ:

Обов'язкове страхування цивільної відповідальності автовласників поза межами рідної держави покликане захистити потерпілу сторону від помилок винуватця-іноземця. Агрегатор rinokstrahovka.ua проаналізував ринок страхування і варіанти зеленої картки для українських власників ТЗ.

Image Description

У чому суть автоцивілки Green Card

При виїзді з України кожен автовласник зобов'язаний оформити страхування зелена картка онлайн або офлайн у українського страховика:

  • об'єкт страховки - транспортний засіб: мотоцикл, легковий чи вантажний автомобіль, автобус, причіп;
  • страховий випадок - нанесення шкоди життю та здоров'ю третіх осіб, а також матеріальної шкоди третім особам;
  • вигодонабувач - в разі аварії страховик відшкодовує збитки потерпілим.

Важливо. Сертифікат Green Card діє виключно після перетину кордону, на території України працює вітчизняні поліси ОСЦПВ.

Єдиним стандартам міжнародної автоцивілки понад 70 років

Модель угоди між різними країнами Європи, частково Азії і Африки була прийнята в 1951 році. Сама Угода запрацювала з 1953 року, в цілому її підписали 48 країн - всі європейські країни, Туреччина, Туніс, Марокко, Ізраїль, Іран, Азербайджан. Штаб-квартира Ради Бюро працює в Брюсселі, онлайн доступний офіційний сайт Бюро.

Для координації в кожній країні працює власна організація, що контролює видачу та порядок виплат з міжнародного автострахування цивільної відповідальності. В Україні функції контролю за дією Грін кард покладені на Моторне (транспортне) страхове бюро України ( МТСБУ ).

За даними МТСБУ, за 8 місяців 2020 року темп приросту виплат склав 25,72% . Українські компанії виплатили закордонним вигодонабувачам понад 12,2 млн євро. При відсутності Green Card ці витрати довелося б нести автовласникам.

Корисно: На сайті міжнародного бюро доступна інтерактивна зелена карта онлайн із зазначенням кожної країни і контактами місцевого аналога МТСБУ.

Ліміти відповідальності

Уніфікованої системи лімітів не існує. Кожна країна по-своєму визначає максимальний рівень компенсації збитку постраждалій стороні. Окремо враховані ліміти відповідальності на 1 і всіх постраждалих осіб, а також на 1 і всі постраждалі транспортні засоби. З повним переліком лімітів по кожній з країн знайомтеся на сайті МТСБУ.

У більшості країн ліміти відповідальності щодо відшкодування шкоди життю і здоров'ю всіх потерпілих по Грін кард обмежені 5-6 млн. євро. Відшкодування матеріального збитку всім постраждалим в ДТП в середньому оцінюється в 1-1,5 млн.євро.

Є винятки: 11 країн світу, включаючи Україну, не обмежили ліміт відповідальності за життя і здоров'я потерпілих. Люксембург і Туніс додатково не встановили максимум компенсації матеріального збитку.

Важливо. Безліміт означає, що суд має право присудити будь-яку суму компенсації, а страхова компанія змушена провести виплату або оголосити себе банкрутом.

Топ-7 відповідей на важливі питання про «Зелену карту» для українських автовласників

Які українські страховики мають право видавати сертифікати Грін кард? Ризикований для самих страховиків продукт пропонує небагато вітчизняних компаній. На сайті МТСБУ є повний перелік страхових компаній, що оформляють автоцивілку Green Card для виїжджаючих за кордон. Всі вони є повними членами українського Страхового Бюро.

Чим відрізняється коротка і довга найкраща зелена картка в Україні? Для чотирьох країн колишнього СРСР розроблений особливий «короткий» вид сертифіката - він дешевше. Короткий поліс вигідно оформляти для подорожей виключно територією Росії, Білорусі, Молдови, Азербайджану.

Для інших 44 країн потрібен варіант «вся система», або «довга» страховка.

Все просто: Їдете в Молдову – оформлюйте «коротку» страховку. Запланували візит до Литви через Білорусь - потрібно «довга» Green Card.

Чи законні онлайн поліси Green Card? Абсолютно, страхування зелена картка онлайн визнані на міжнародному рівні. Поліси мають уніфіковану форму, ознайомитися з офіційним зразком можна тут.

На даний момент діджиталізація ринку страхових послуг призвела до вирішення Генасамблеї Ради Бюро перевести поліси в чорно-білий формат - для простоти роздруківки на принтері. МТСБУ змінить формат українського поліса.

Відразу після оплати поліса на e-mail клієнта приходить файл Green Card з унікальним номером. До виїзду за кордон перевірте реєстрацію страховки в онлайн-сервісі МТСБУ за номером ТЗ або контрольному коду.

Важливо: з липня 2020 року водії зобов'язані за запитом надавати прикордонникам і поліції роздрукований PDF бланк страховки. Підтвердити Грін кард з екрану смартфона або планшета не можна.

На який строк видається зелена картка онлайн і офлайн? Від 15 днів до року. Вартість страховки автоматично зменшується, у перерахунку на один день перебування за кордоном при покупці на тривалий термін.

Важливо: з огляду на непередбачуваність закриття кордонів під час пандемії, рекомендуємо купувати поліс мінімум на 2 місяці.

Що робити, якщо строк полісу закінчився? Непередбачені ситуації враховані п. 12 Узгодження, розробленого Єврокомітетом з внутрішнього транспорту. Є три варіанти, один з них - найпростіший і найвигідніший:

  1. Оформити страхування зелена картка онлайн на потрібний термін знову - самостійно або за допомогою рідних і друзів на території України, і роздрукувати новий сертифікат.
  2. Купити поліс місцевого ОСЦПВ.
  3. Придбати поліс прикордонного страхування відповідальності.

Важливо: прикордонні поліси поширені в ЄС, але не діють на території держав, що не входять до Євросоюзу. Поїздка через територію Молдови або Білорусі з таким полісом незаконна.

Скільки коштує найкраща зелена картка в Україні? Вартість сертифікату визначає для всіх СК МТСБУ, актуальні тарифи дивіться тут. Страховики не мають права на демпінг і акційні пропозиції.

Вигідно. На rinokstrahovka.ua зелена картка онлайн заощадить витрати на страховку за рахунок знижок на власну винагороду агрегатора. Це законно і бюджетно.

Як оформити ДТП за кордоном? Без постраждалих і всього 2 авто = за згодою сторін оформляється Європротокол + дзвінок страховику винної сторони. Копія Грін кард винуватця передається постраждалій стороні. В інших випадках оформленням аварії займається місцева поліція.

Лайфхак. На випадок ДТП роздрукуйте 1-2 паперових копії заздалегідь.

Найкраща зелена картка в Україні : як вибрати страховика

Ціна і умови страхування в цілому однакові, вибір автовласника грунтується на вигоді від знижок rinokstrahovka.ua і надійності компанії. Вибір важливий: в разі відмови страховика у виплатах непомірні фінансові витрати будуть у автовласника.

Для перевірки компанії не довіряйте форумам, соцмережах і відгукам - оплачений контент розміщують як самі СК, так і їхні конкуренти. Вибирайте офіційні відкриті ресурси.

Рейтинг надійності Mind. Щорічний рейтинг оцінює Топ-35 страховиків України по 9 найважливішим критеріям, у т.ч.: фінансова стійкість, власник, інтеграція до великої міжнародної фінансової групи, дані МТСБУ.

Рейтингові показники журналу Insurance TOP від сервісу Forinsurer.com регулярно оцінюють основні показники СК. Безпечні варіанти зеленої картки зручно вибирати, скориставшись оновленою таблицею даних.

ПОДІЛИТИСЯ: